Onsdag 29 Sep
Stockholm

Politiska skandaler vi minns - Anna Sjödin på Crazy Horse

1 av 2
2 av 2

Detta är andra delen i Nyheter24:s skandalföljetong. Följ med oss bland politikens mörkaste och skummaste hörn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
SKANDALER VI MINNS

Varje vecka tar Nyheter24 upp en politisk skandal i ljuset. Allt från det knasiga och klantiga via det korrupta, äckliga och fula till det som har förändrat världen.

Politiska skandaler?? Att välja ut en politisk skandal är som att gå in i Norrlands skogar och bestämma sig för vilket träd man ska klättra upp i. Skogen av mörkläggningar, lögner, mord, prostitution, droger och pengar är för stor för att kartlägga. Vi på Nyheter24 har dock bestämt oss. Denna gång minns vi Anna Sjödin, och bråket på krogen Crazy Horse.

Det var i augusti 2005 som den då 29-åriga Sjödin tillträdde som ordförande för socialdemokraternas ungdomsförbund SSU. Bara ett halvår senare var det dock dags för henne att hamna mitt i löpsedlarna och skandalernas centrum.

Den 29 januari 2006 befinner sig Anna Sjödin på sunkkrogen Crazy Horse i centrala Stockholm. Hon har druckit och hamnar i bråk med vakterna på stället. Det hela urartar och Sjödin grips. Hon åtalas senare för våld mot tjänsteman och uppges ha kallat en av vakterna för "svartskalle".

Mediedrevet blir intensivt och när Anna Sjödin fälls för förolämpning, egenmäktigt förfarande, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd blir det omöjligt att fortsätta. En kortlivad karriär i den politiska toppen är till ända och Anna Sjödin avgår efter att LO:s dåvarande ordförande Wanja Lundby-Wedin krävt detta, vilket också nio SSU-distrikt gjorde.

Tillsammans med sin sambo Thomas Hartman skriver paret sedan boken "Vem bryr sig?", en bok om personer som känner sig maktlösa där ett av kaptilen handlar om mediernas rapportering kring krogbråket på Crazy Horse.

– Det fanns tunga journalister som inte gjorde den mest basala kritiska granskningen och ens läste de grundläggande handlingarna i målet, sa Hartman till Västerbottens folkbland i samband med boksläppet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela