Midsommarfirande
1 av 3
Såhär mycket alkohol köper vi kring midsommar - Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Midsommar
2 av 3
Midsommar i Sverige innebär en hel del alkohol - Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Midsommar
3 av 3
Systembolag har gått ut med siffror hur mycket alkohol som säljs kring midsommar - Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Nu super vi som aldrig förr

Midsommarhelgen innebär kaos och långa köer på Systembolaget. Nyheter24 berättar hur mycket vi dricker under den kommande helgen.


Systembolagets öppettider i helgen

Systembutikernas generella öppettider under midsommarveckan:

20-21 juni: ordinarie öppettider

22 juni: merparten öppet till minst kl 19

23 juni: ordinarie öppettider

24-25 juni: butikerna stängda (midsommarafton och midsommardagen)

 

Under förra årets midsommarhelg slog Systembolaget besöksrekord med hela 1,1 miljoner kunder dagen innan midsommarafton och 2,5 miljoner under de fyra öppetdagarna.

– Även om det ofta är vädret som styr hur vi handlar är min rekommendation att handla tidigt i veckan om man har möjlighet, säger Rebecka Blomberg, pressekreterare på Systembolaget.

Försäljningen ökar explosionsartat i samband med midsommar. Och det är främst kryddat brännvin som är ovanligt populärt - försäljningen ökar med hela 1 400 procent.

Så här mycket alkohol köper vi under veckan:

* 175 000 liter brännvin.
* 4 900 000 liter vin.
* 7 300 000 liter öl.

Totalt köpte svenskarna 1 300 000 liter ren alkohol under förra midsommarveckan, en ökning med 77 procent jämfört med en vanlig vecka.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

1 timme sedan
Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.