- Foto: Per Ydreskog/SCANPIX

Fotboja ska stoppa trakasserier

En ny lag ska göra det svårare att inte följa besöksförbud. Från och med oktober ska förföljaren kunna få fotboja vid brott mot besöksförbud.


Besöksförbud

Den som fått besöksförbud får inte besöka, kontakta eller följa efter den som skyddas av förbudet. Besöksförbudet gäller en viss tid (högst ett år) men kan förlängas med max ett år i taget. Det är alltid en åklagare som beslutar om besöksförbud, och beslutet kan överklagas till tingsrätten.

Källa: Sveriges Domstolar

Under förra året anmäldes närmare 5300 fall av brott mot besöksförbud. Det är 1000 fler än 2009 och den högsta siffran på tio år. Varje år utfärdas omkring 4000 besöksförbud och det står klart att förföljelsen inte slutar på grund av ett besöksförbud. Trakasserier i form av sms, telefonsamtal och ovälkomna besök fortsätter.

Nu hoppas regeringen råda bot på detta genom en ny lag som träder i kraft i oktober. Den nya lagen om utvidgat besöksförbud innebär att om man bryter mot ett besöksförbud kan man få elektronisk fotboja, som styrs av GPS. De områden som mannen eller kvinnan inte får besöka skrivs in som elektronisk information och om området beträds går ett larm till polisen.

Carina Ohlsson, ordförande för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR och socialdemokratisk ledamot, är orolig för att man kommer att förlita sig för mycket på fotbojan.

– Vad händer när larmet går? Hur kommer polisen förmedla till kvinnan att den som har fått besöksförbud är i närheten. Jag är orolig för att det kan få motsatt effekt, att det kommer att fungera som en inlåsningseffekt.

Fotboja är ett steg i rätt riktning, enligt Carina Ohlsson, men det måste finnas resurser så att polisen vet vad de ska göra om ett larm går. Om ett larm går måste polisen snabbt vara på plast.

– Det får inte bara bli en teknisk resurs som inte följs upp.

Samtidigt som lagen om utvidgat besöksförbud träder i kraft kommer en lag om stalkers. Det ska den 1 oktober bli möjligt att se trakasserier i sin helhet, och inte som i dag varje enskilt brott för sig.

Sociala medier ger trakasserier?

Det talas om att sociala medier är en anledning till att trakasserier blir vanligare. Det finns i dag utbildning för lärare i grundskolan hur man ska komma till rätta med trakasserier inom sociala medier. Facebook är ofta förekommande när det gäller trakasserier. Nyheter24 har bland annat rapporterat om det.

Martin Berg, forskare och doktor i sociologi för web- och strategibyrån Good Old, säger att vi måste bli bättre på att lära oss handskas med mediet. Det är viktigt att förstå sig på avtal och olika tekniska inställningar inom medier. Ofta läser man inte avtalen och man ska själv ta ställning till om man vill att vem som helst ska kunna läsa det man skriver eller om man vill vara mer privat, som till exempel hos Facebook.

– Man kan möjligtvis höja ett varningens finger vad gäller social medier, men det handlar inte om att vi inte ska använda dem eller att vi ska vara försiktiga med om vad vi skriver.

Att säga att man kan få stalkers för att man använder sig av sociala medier och berättar personliga detaljer om sitt liv, är samma sak som att säga att en tjej som blir våldtagen för att hon har en kort kjol på sig, säger Martin Berg.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!