50 ungdomar "swarmade" Statoil

- 21/06/2011, 13:22 -
1 av 4

Hasse Holmberg/Scanpix

2 av 4

Patrik Lundin/Scanpix

3 av 4

Mikael Fritzon/Scanpix

4 av 4

Ett 50-tal ungdomar stormade en Statoilmack i går natt. Har USA:s nya stöldtrend "swarming" kommit till Sverige?

I USA har "swarming" blivit en trend bland många unga. En drös människor bestämmer träff utanför en bensinmack varpå alla springer in och plundrar butiken. I och med att tjuvarna är så många och att det går så snabbt har polisen svårt att stoppa förövarna.

I går natt utsattes en Statoilmack i Jönköping för en liknande swarming-attack. 50 ungdomar från datorfestivalen Dreamhack marscherade mot Statoil och försökte storma butiken.

– Jag kallar det "bombning". Flera personer stormar in i macken och plundrar den, säger ran Gunnarsson, medieinformatör på Jönköpings läns polismyndighet till Nyheter24.

Just Statoilmacken vid Österängen har tidigare varit utsatt för stormingsförsök. Attackerna har resulterat i att butiken tvingats hålla stängda dörrar och endast använda nattlucka.

– De är mentalt förberedda och kör endast med nattlucka. Det är inte första gången de blir offer för Dreamhackbesökare, säger Göran Gunnarsson till Nyheter24.

– Vi har en lång historia av att de rusat in här. I början hoppade de bara runt och dansade men för två år sen ballade de ur och försökte stjäla, säger Mats Lindqvist, stationsföreståndare på Statoilmacken till Nyheter24.

På grund av mackens stängda dörrar och en snabb polisinsats kunde swarming-försöket snabbt avstyras.
Efteråt styrde mobben mot Scandichotell där ett fönster krossades och senare vältes en husvagn på en camping.

Har du varit med om liknande swarming-attacker tidigare?

– Ja, för sjutton och hundra gubbar. Jag har jobbat med supporterresor, de bara dundrar in i mackerna, säger Göran Gunnarsson på Jönköpings läns polismyndighet.

Swarmingattackerna på film:
 

Här är filmen från nattens swarmingförsök. Tiotals ungdomar marscherar från Dreamhack till Statoil. Väl där finner de väntande polisbilar och låsta dörrar vilket avbryter försöket. Då byter de mål och marscherar mot Scandichotell.
Stormingen sker 2.30 in i klippet.


Här visas en framgångsrik swarmingattack i USA. Tjuvarna går hänsynslöst runt och plockar åt sig det de vill ha.Ytterligare ett klipp från USA där flera personer "swarmar" en klädbutik och får med sig en hel garderob nya kläder.