1 av 4
- Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 4
- Foto: Patrik Lundin/Scanpix
3 av 4
- Foto: Mikael Fritzon/Scanpix
4 av 4

50 ungdomar "swarmade" Statoil

Ett 50-tal ungdomar stormade en Statoilmack i går natt. Har USA:s nya stöldtrend "swarming" kommit till Sverige?


Det här är Dreamhack

Dreamhack är världens största datorfestival, enligt Guinness Rekordbok. Dreamhack anordnas sedan år 2001 på mässanläggningen Elmia i Jönköping. Det hålls en festival på sommaren och en på vintern.

Vid Dreamhack Winter, 2010, sattes det nya världsrekordet i antal uppkopplade datorer i ett nätverk: 13 153 datorer.

Dreamhack Winter arrangeras av Dreamhack AB med hjälp av 350 frivilliga funktionärer uppdelade i olika team som sysslar med specifika uppgifter.

Dreamhack består idag av själva 'lanet' - två eller tre stora ytor där alla tusentals besökare har en fast punkt vid sin dator och kan se spel- och demotävlingarna på storbildsskärmar - samt DreamExpo där man kan titta på och testköra den senaste tekniken, delta i seminarier och föreläsningar, ställa upp i tävlingar, etc.

I USA har "swarming" blivit en trend bland många unga. En drös människor bestämmer träff utanför en bensinmack varpå alla springer in och plundrar butiken. I och med att tjuvarna är så många och att det går så snabbt har polisen svårt att stoppa förövarna.

I går natt utsattes en Statoilmack i Jönköping för en liknande swarming-attack. 50 ungdomar från datorfestivalen Dreamhack marscherade mot Statoil och försökte storma butiken.

– Jag kallar det "bombning". Flera personer stormar in i macken och plundrar den, säger Göran Gunnarsson, medieinformatör på Jönköpings läns polismyndighet till Nyheter24.

Just Statoilmacken vid Österängen har tidigare varit utsatt för stormingsförsök. Attackerna har resulterat i att butiken tvingats hålla stängda dörrar och endast använda nattlucka.

– De är mentalt förberedda och kör endast med nattlucka. Det är inte första gången de blir offer för Dreamhackbesökare, säger Göran Gunnarsson till Nyheter24.

– Vi har en lång historia av att de rusat in här. I början hoppade de bara runt och dansade men för två år sen ballade de ur och försökte stjäla, säger Mats Lindqvist, stationsföreståndare på Statoilmacken till Nyheter24.

På grund av mackens stängda dörrar och en snabb polisinsats kunde swarming-försöket snabbt avstyras.
Efteråt styrde mobben mot Scandichotell där ett fönster krossades och senare vältes en husvagn på en camping.

Har du varit med om liknande swarming-attacker tidigare?

– Ja, för sjutton och hundra gubbar. Jag har jobbat med supporterresor, de bara dundrar in i mackerna, säger Göran Gunnarsson på Jönköpings läns polismyndighet.

Swarmingattackerna på film:
 

Här är filmen från nattens swarmingförsök. Tiotals ungdomar marscherar från Dreamhack till Statoil. Väl där finner de väntande polisbilar och låsta dörrar vilket avbryter försöket. Då byter de mål och marscherar mot Scandichotell.
Stormingen sker 2.30 in i klippet.


Här visas en framgångsrik swarmingattack i USA. Tjuvarna går hänsynslöst runt och plockar åt sig det de vill ha.



Ytterligare ett klipp från USA där flera personer "swarmar" en klädbutik och får med sig en hel garderob nya kläder.

/
/
/
/
Ran
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Investor: Konsumenter fortsatt pressade

Kinnevik redovisar minskat värde

Investmentbolaget Kinneviks substansvärde uppgick till 47,9 miljarder kronor under det första kvartalet. Det innebär en minskning med 14 procent från föregående kvartal.

Stressen på Postnord fick Klara, 20, att krascha: ”Glömde allt”

Klara, 22, hann jobba på Postnord i ett år, sedan blev hon utbränd. Två år senare är hon fortfarande sjukskriven. – Jag visste inte var jag var eller vad jag höll på med, säger hon till Nyheter24.

Expert: Finns inget EU-förbud mot att elda grenar

Det nya eldningsförbudet har skapat hetsig debatt om att EU styr och ställer om folks trädgårdar och fått vice statsministern att utlova ändringar. Men råder det ens något förbud? En expert reder ut.

Fackförening prisas för grön omställning

Fackorganisationen Just Transition Centre får Göteborgs årliga hållbarhetspris på en miljon kronor.

Börsen ser ut att öppna uppåt

Det lutar svagt uppåt i terminshandeln på IG Markets inför Stockholmsbörsens öppning. Utvecklingen ligger i linje med ledande Europabörser.