Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sossarna värre än alliansen

1 av 3

Anders Wiklund/Scanpix

2 av 3

Claudio Bresciani/Scanpix

3 av 3

Leif R Jansson/Scanpix

Nyheter | 21/06/2011 16:07

DN skriver i dag att regeringen spenderat 119 miljoner kronor under fyra år på kommunikationsavtal och pr. Men lika stor summa har spenderats seda 2003.

Dagens Nyheter rapporterade i dag om att regeringen spenderat 119 miljoner kronor mellan 2007 och 2010 på kommunikations- och pr-tjänster. Regeringskansliet har bland annat anlitat en PR-byrå som fick i uppdrag att ta fram en plan för hur regeringens ekonomiska politik skulle förklaras.

– Mycket tveksamt att man ska lägga ner så stora summor på extern hjälp när man har anställda människor som jobbar med pr. Det är verkligen inte det bästa sättet att använda skattebetalarnas pengar, säger s-gruppledaren Carina Moberg och syftar på att Per Schlingmann, statssekreterare på Statsrådberedningen, arbetar med just pr.

Men på statsrådberedningen säger man att det är ett opolitiskt beslut av Regeringskansliet och att det varit likadant i flera år. I själva verket spenderades det mer pengar under den socialdemokratiska regeringen 2006. Då betalade Regeringskansliet cirka 35 miljoner kronor för kommunikations- och pr-tjänster, medan de under borgarnas regering 2010 endast betalade cirka 22 miljoner.

Socialdemokraterna vet mycket väl om att det är ett opolitiskt beslut och har de synpunkter på det så får de förklara varför de spenderade 13 miljoner mer 2006, säger Sebastian Karlsson presstalesman på Statsrådberedningen till Nyheter24.

Karlsson håller heller inte med om att Schlingmann endast jobbar med pr-frågor.

– Så är det ju inte. Statssekreterare har väldigt tydliga förordningar, han jobbar bland annat med kommunikation, dialog och budgetberedningen. Allt det som är tråkigt, säger Sebastian Karlsson presstalesman på Statsrådsberedningen.

Inte heller Regeringskansliet menar att de 119 miljoner kronorna under fyra år är något ovanligt.

– Det handlar inte om en ökning. Mellan 2003 och 2010 har den genomsnittliga kostnaden för kommunikationsavtal legat runt 30 miljoner kronor, säger Malin Modh, informatör på Regeringskansliet.

Vem tar beslutet som säger hur mycket pengar som ska spenderas?

– Det är tjänstemannabeslut. Det gäller för oss att tillgängliggöra och förtydliga de beslut som regeringen fattar. Det är viktigt att göra politiken begriplig, säger Malin Modh till Nyheter24.
 

"Regeringen rör sig i gränslandet för vad som är okej."

Men socialdemokraternas Sven-Erik Österberg anser att regeringen rör sig i gränslandet för vad som är deras uppgift och inte. Han menar att det är en sak att beslut förtydligas och en annan att ta konsulthjälp för att förstärka sin politik.

– När man anlitar konsulttjänster kan man skruva på det och paketera det så att det blir politiskt gångbart, säger Sven-Erik Österberg ledamot i Konstitutionsutskottet till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är en sak att moderata samlingspartiet anlitar pr-konsulter, det kan man inte ha synpunkter på. Men när det görs inifrån departementen, då är det gränsfall, säger Sven-Erik Österberg.