- Foto: Janerik Henriksson/AP/Scanpix

Eric Rosén: "Var slutar Danmarks resa?"

Danmark ruttnar inifrån och det är inte muslimerna utan rädslan för dem och hatet mot dem som är orsaken.


Jag undrar inte längre vad nästa skrämmande danska förändring ska bli. Jag undrar i stället var det slutar och när. Hur långt det kan gå och när resten av EU-kompisarna börjar protestera.

När Danmarks integrationsminister nu ska lägga ett lagförslag, som väntas klubbas igenom, där man bestämmer sig för att utvisa alla utlänningar som döms för brott oavsett strafftid, per automatik, har man grävt ännu ett rejält spadtag i tunneln som leder in i reell fascism.

Vi har sett Danmark ställa orimliga krav på invandrares ekonomiska förutsättningar, sett Danmark lagstifta på ett sätt som gör gravt försvårar för danskar att gifta sig med icke infödda danskar, sätta upp extra gränskontroller i en ny tolkning av Schengenavtalet. Vi har sett härbärgen hotas med indragna anslag om så mycket som en enda hemlös utlänning får spendera natten under tak, sett dem tillåta danskar att vägra vård av personal med slöja, sett dem klubba igenom en lag som möjliggör att småbarn som nekas asyl skickas tillbaka till sina hemländer även om inga släktingar eller anhöriga kan spåras. Vi har sett regeringens samarbetspartners föreslå att arabiska tevekanaler förbjuds och att paraboler stoppas i invandrartäta områden. Vi har sett en extremt allvarlig och aggressiv hets mot utlänningar i allmänhet och muslimer i synnerhet. Det finns fler exempel.

Vårt grannland har börjat ruttna inifrån och de danska värderingarna håller på att förändras i grunden. Men hotet är alltså inte utlänningarna och muslimerna utan rädslan för dem och hatet mot dem.

När man beslutar att alla dömda utlänningar ska utvisas gör man dem bokstavligen och uttryckligen till en andra klassens människor redan innan de begått brott. Man adderar automatiskt ett extra straff, landsförvisning, oavsett vilket brott de döms för i övrigt.

I Sverige har vi mycket långt kvar innan situationen är så allvarlig som i det fascistflirtande Danmark. Jag ser gärna de svenska politikerna markera tydligare mot den mycket allvarliga utvecklingen i Danmark. Carl Bildt brukar twittra om läget i världen med uttryck som ”very worrying” när något allvarligt inträffar. Håkan Juholt talar gärna om att ”hans ambition för Sverige är högre”. Någon av dem skulle gärna kunna få säga allra minst det med tydlig adress Köpenhamn.

Jag undrar som sagt inte längre om den danska rasismen ska bli ännu värre. Jag undrar var det slutar. Hur långt det kommer att gå.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.