Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Eric Rosén: "Var slutar Danmarks resa?"

Janerik Henriksson/AP/Scanpix

Nyheter | 21/06/2011 15:42

Danmark ruttnar inifrån och det är inte muslimerna utan rädslan för dem och hatet mot dem som är orsaken.

Jag undrar inte längre vad nästa skrämmande danska förändring ska bli. Jag undrar i stället var det slutar och när. Hur långt det kan gå och när resten av EU-kompisarna börjar protestera.

När Danmarks integrationsminister nu ska lägga ett lagförslag, som väntas klubbas igenom, där man bestämmer sig för att utvisa alla utlänningar som döms för brott oavsett strafftid, per automatik, har man grävt ännu ett rejält spadtag i tunneln som leder in i reell fascism.

Vi har sett Danmark ställa orimliga krav på invandrares ekonomiska förutsättningar, sett Danmark lagstifta på ett sätt som gör gravt försvårar för danskar att gifta sig med icke infödda danskar, sätta upp extra gränskontroller i en ny tolkning av Schengenavtalet. Vi har sett härbärgen hotas med indragna anslag om så mycket som en enda hemlös utlänning får spendera natten under tak, sett dem tillåta danskar att vägra vård av personal med slöja, sett dem klubba igenom en lag som möjliggör att småbarn som nekas asyl skickas tillbaka till sina hemländer även om inga släktingar eller anhöriga kan spåras. Vi har sett regeringens samarbetspartners föreslå att arabiska tevekanaler förbjuds och att paraboler stoppas i invandrartäta områden. Vi har sett en extremt allvarlig och aggressiv hets mot utlänningar i allmänhet och muslimer i synnerhet. Det finns fler exempel.

Vårt grannland har börjat ruttna inifrån och de danska värderingarna håller på att förändras i grunden. Men hotet är alltså inte utlänningarna och muslimerna utan rädslan för dem och hatet mot dem.

När man beslutar att alla dömda utlänningar ska utvisas gör man dem bokstavligen och uttryckligen till en andra klassens människor redan innan de begått brott. Man adderar automatiskt ett extra straff, landsförvisning, oavsett vilket brott de döms för i övrigt.

I Sverige har vi mycket långt kvar innan situationen är så allvarlig som i det fascistflirtande Danmark. Jag ser gärna de svenska politikerna markera tydligare mot den mycket allvarliga utvecklingen i Danmark. Carl Bildt brukar twittra om läget i världen med uttryck som ”very worrying” när något allvarligt inträffar. Håkan Juholt talar gärna om att ”hans ambition för Sverige är högre”. Någon av dem skulle gärna kunna få säga allra minst det med tydlig adress Köpenhamn.

Jag undrar som sagt inte längre om den danska rasismen ska bli ännu värre. Jag undrar var det slutar. Hur långt det kommer att gå.