Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Vakterna är inte bra på att slåss"

BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Nyheter | 22/06/2011 07:48

Åtal väcks nu mot de tolv vakter som har blivit polisanmälda för misshandel vid klubbarna Nivå och Push i Göteborg.

Under måndagen kom stämningsansökan mot 12 vakter som har blivit åtalade för misshandel vid två nattklubbar i Göteborg.

Åtalen mot de 12 vakterna som arbetat på klubbarna Nivå och Push i Göteborg gäller flera fall av misshandel, grov misshandel och ett fall av övergrepp i rättssak.

Första misshandeln polisanmäldes 2008, men det är först nu som åtal väcks.

– Min klient fönekar rakt över, säger Hans Gaestadius, advokat på Gaestadius Advokatbyrå, och försvarare till en vakt som blivit åtalad för flertalet fall av misshandel och grov misshandel.

– Bevisningen är överlag tunn. Jag tror inte att han kommer att bli fälld, säger han till Nyheter24.

Hans Gaestadius säger att anledningen till att hans klient har så många åtalspunkter är för att han var vaktchef och därför blir ett synligt objekt.

– Han var ju där hela tiden.

Max Ahlgren, advokat på Leif Silberskys Advokatbyrå, vill inte spekulera i om vakterna blir fällda eller inte, men säger att bevisningen kan vara stark eftersom det finns elva målsägande.

– Bevisning i form av foton och muntliga vittnesmål som berättar historier som påminner om varandra i strukturen ger stark bevisning. Som åklagare skulle jag dessutom anse att det är försvårande omständigheter att det är ordningsvakter som är åtalade. De borde ha ett visst ansvar.

Anna, som har jobbat inom klubbvärlden sedan 1996 och vill vara anonym säger att dörrvakter ofta har en attityd som gör att de verkar kaxiga, men att det absolut inte finns någon anledning att vara rädd för vakter.

– Man måste komma ihåg att vakterna alltid är där för besökarnas skull. De kan vara bra på diskriminering, men de är inte bra på att slåss. Att de blir anmälda så ofta handlar mer om att de får ta skit från fulla människor, säger Anna till Nyheter24.

Det är sällsynt att vakter blir fällda för misshandel. Max Ahlgren spekulerar om att det oftast är fler vakter än målsägande vid händelsen, vakterna är nyktra och målsägande och vittnen kanske berusade. Trovärdigheten ligger hos vakten. Dessutom brukar det finnas en kollega som backar upp den anmälda kollegan, oavsett om det är sanning eller inte.

Nyheter24 har försökt nå vaktbolagen där de åtalade vakterna arbetade.