- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

"Vakterna är inte bra på att slåss"

Åtal väcks nu mot de tolv vakter som har blivit polisanmälda för misshandel vid klubbarna Nivå och Push i Göteborg.


Här går vakterna fria

I Göteborg anmäldes under 2010 608 fall av misshandel där ordningsvakter, entrévärdar eller väktare varit inblandade.

De värsta syndarna är:

Trägår´n, Nya Allén - 40 anmälda fall av misshandel

Parken, Vasagatan - 39 anmälda fall av misshandel.

Park Lane/Park Avenue, Avenyn - 39 anmälda fall av misshandel.

Nivå/Push, Avenyn - 33 anmälda fall av misshandel

Valand, Vasagatan - 30 anmälda fall av misshandel.

Berså Bar, Kungsportsplatsen - 22 anmälda fall av misshandel.

Karisma, Kungsgatan - 21 anmälda fall av misshandel.

De flesta fall gick aldrig vidare till åtal. Däremot pågår just nu en utredning mot ett tiotal individer som arbetat i dörrarna på restaurangerna Nivå och Push.

Under måndagen kom stämningsansökan mot 12 vakter som har blivit åtalade för misshandel vid två nattklubbar i Göteborg.

Åtalen mot de 12 vakterna som arbetat på klubbarna Nivå och Push i Göteborg gäller flera fall av misshandel, grov misshandel och ett fall av övergrepp i rättssak.

Första misshandeln polisanmäldes 2008, men det är först nu som åtal väcks.

– Min klient fönekar rakt över, säger Hans Gaestadius, advokat på Gaestadius Advokatbyrå, och försvarare till en vakt som blivit åtalad för flertalet fall av misshandel och grov misshandel.

– Bevisningen är överlag tunn. Jag tror inte att han kommer att bli fälld, säger han till Nyheter24.

Hans Gaestadius säger att anledningen till att hans klient har så många åtalspunkter är för att han var vaktchef och därför blir ett synligt objekt.

– Han var ju där hela tiden.

Max Ahlgren, advokat på Leif Silberskys Advokatbyrå, vill inte spekulera i om vakterna blir fällda eller inte, men säger att bevisningen kan vara stark eftersom det finns elva målsägande.

– Bevisning i form av foton och muntliga vittnesmål som berättar historier som påminner om varandra i strukturen ger stark bevisning. Som åklagare skulle jag dessutom anse att det är försvårande omständigheter att det är ordningsvakter som är åtalade. De borde ha ett visst ansvar.

Anna, som har jobbat inom klubbvärlden sedan 1996 och vill vara anonym säger att dörrvakter ofta har en attityd som gör att de verkar kaxiga, men att det absolut inte finns någon anledning att vara rädd för vakter.

– Man måste komma ihåg att vakterna alltid är där för besökarnas skull. De kan vara bra på diskriminering, men de är inte bra på att slåss. Att de blir anmälda så ofta handlar mer om att de får ta skit från fulla människor, säger Anna till Nyheter24.

Det är sällsynt att vakter blir fällda för misshandel. Max Ahlgren spekulerar om att det oftast är fler vakter än målsägande vid händelsen, vakterna är nyktra och målsägande och vittnen kanske berusade. Trovärdigheten ligger hos vakten. Dessutom brukar det finnas en kollega som backar upp den anmälda kollegan, oavsett om det är sanning eller inte.

Nyheter24 har försökt nå vaktbolagen där de åtalade vakterna arbetade.

/
/
/
/
tal
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.