Lördag 18 Sep
Stockholm

"Tack för pengarna, Sverige - nu åker vi hem"

Sd:s tidning är ren propaganda menar anmälaren.
1 av 2
Sd:s tidning är ren propaganda menar anmälaren. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Posten delade ut sd:s gratistidning Kvartalsrapporten.
2 av 2
Posten delade ut sd:s gratistidning Kvartalsrapporten. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Gnestabon anser att gratistidningen Kvartalsrapporten skapar en fientlig inställning mot invandrare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
JK-anmälarens kritik

Det här är termerna anmälaren reagerade på: "ekonomiska lycksökare" under rubriken "Tack för pengarna, Sverige - nu åker vi hem.

Bildtexten "ensamkommande "barnen" visar sig ofta ha skägg och ser ut som allt annat än barn" under foton av en vuxen man.

Artikeln "Köpta körkort" i sin helhet, bredvid artikeln "Invandrarungdomar i Gnesta trakasserade förståndshandikappade" samverkar till att skapa en fientlig inställning mot invandrare, eller till och med mot människor som inte ser "svenska" ut - för hur kan *** veta om en "mörkhårig bilförare" är invandrare eller inte?

SÖDERTÄLJE. Postens utdelning av Sverigedemokraternas gratistidning anmäls för hets mot folkgrupp till Justitiekanslern (JK).

– Det här är inte samhällsinformation. Det här är propaganda och inget annat, säger anmälaren, till Nyheter24.

Tidigare har postens brevbärare vägrat dela ut vad de räknar som rasistpropaganda från både nationaldemokraterna och sd. I det senaste numret av Kvartalsrapporten kan man bland annat läsa artiklar som "Ekonomiska lyckosökare" och "Tack för pengarna, Sverige-nu åker vi hem".

Och det är just den här typen av artiklar som Gnestabon reagerar starkt på.

– Det är en stor bild på en svart man i 45-årsåldern med skägg. Ovanför bilden är det en rubrik "ensamkommande barnen". Det här tycker jag inte att svenska posten ska dela ut, säger den anonyma anmälaren till Nyheter24.

Postens presschef Per Ljungberg säger att de kommer fortsätta att dela ut den här typen av tidningar så länge som det inte strider mot någon lagstiftning.

– Våra jurister har gjort bedömningen att det här inte är hets mot folkgrupp. Vår roll är att leverera post och inte att göra en åsiktsbedömning. Man kan naturligtvis ha olika politiska åsikter men det är inte min roll att vara den typen av åsiktspolis, säger Per Ljungberg.

Justitiekanslern kommer troligtvis att göra en bedömning av anmälan senaste nästa vecka.

Kommentera
Kopiera länk
Dela