Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverige saknar strategi mot näthoten

- 23/06/2011, 07:53 -
1 av 3

David Magnusson/Scanpix

2 av 3

Junji Kurokawa/AP/Scanpix

3 av 3

Itsuo Inouye/AP/Scanpix

På tisdagen greps en 19-åring misstänkt för att ha hackat Sony. I Sverige har inte polisen någon strategi för att motverka hackningsattacker.

Under våren har en dataintrångsvåg sköljt över världen. Banker, myndigheter, underrättelsetjänster och företag har blivit utsatta för grova hackningsangrepp. Japanska Sonys spelnätverk Playstation har varit bland de särskilt hårt prövade.

Men på tisdagen arresterades en 19-årig londonbo misstänkt för inblandning i Playstationhackningen. 19-åringen tros även ha varit delaktig i ett flertal andra hackningar av större internationella företag och underrättelsetjänster, uppger CNN.

– It-attacker är effektiva eftersom det både är svårt att skydda sig emot dem och veta vem som genomför dem. Det kan vara en 15-åring eller ett militärt angrepp, säger Johan Sigholm, kapten och doktorand i militärteknik vid Försvarshögskolan till Nyheter24.

Svensk polis
har dock ingen plan för att motverka de alltmer aktuella it-hoten.

– Det finns ingen särskild satsning eller strategi vad det gäller internetbrottslighet, säger Stefan Kronqvist chef för polisens it-brottssektion till Nyheter24 och menar att det inte är upp till polisen att förebygga dataintrång:

– Polisen har egentligen ingen förebyggande roll. Vi försöker klara upp de brott som sker i efterhand, säger Stefan Kronqvist till Nyheter24.

Finns det några hot?
 
– Hot finns det massor av. Hotbilden är oerhört komplex med it-system som hanterar väldigt känslig information och är väldigt sårbar, säger Stefan Kronkvist chef för polisens it-brottssektion.

På myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) menar man att det generellt sett finns en hög medvetenhet om vilka risker och hot som finns i Sverige. Men man varnar för att ta för lätt på hoten.

– Historiskt är Sverige förskonat från större, spektakulära angrepp. Men eftersom vi varit förskonade kan vi ha invaggats i en falsk säkerhet, säger Stefan B Grinneby, chef för CERT-SE som jobbar med att förebygga och hantera it-incidenter i samhället.

"Krävs ett samarbete för att uppnå ett effektivt skydd"

Johan Sigholm, kapten och doktorand i militärteknik vid Försvarshögskolan, tycker att Sverige är i framkant vad det gäller internetsäkerhet jämfört med andra länder. Men han förespråkar ett samarbete mellan olika aktörer i Sverige för att kunna uppnå ett ännu bättre skydd.

– I USA har de en jätteorganisation som jobbar med att motverka näthoten. Jag menar att det i ett litet land som Sverige krävs ett sektorsöverskridande samarbete mellan företag, polis, MSB och försvarsmakten för att få till ett effektivare skydd, säger Johan Sigholm till Nyheter24 och fortsätter:

– Just nu vill Försvarsmakten hemliggöra skyddsinsatser och göra det så mystiskt som möjligt men jag tror att vi ska hjälpas åt och bjuda in företag. Informationssäkerhet är ju allas ansvar, säger Johan Sigholm.

Att Sverige varit relativt förskonade från nätangrepp anser Sigholm beror på att Sverige har hög kompetens.

– Det finns mycket kompetens ute i företagen och våra högskolor håller hög klass, säger Johan Sigholm.

Kommer vi att få se fler nätattacker i framtiden?

– Generellt sett kommer vi få se fler och större attacker. Länder med mycket resurser får igång sin it-utveckling och med sin befolkningsmängd har de en helt annan möjlighet att begå attacker, säger Johan Sigholm på Försvarshögskolan.

Vilka potentiella mål kan attackeras i Sverige?

– Om man är ute efter ett terrorattentat så kan man slå mot myndigheter eller företag som en digital självmordsbomb för att förstöra så mycket som möjligt. Man skulle kunna attackera elkraftverk eller SJ och ta över tågsystemen, även om det är orealistiskt att lyckas med, säger Johan Sigholm.