- Foto: Gorm Kallestad/AP/Scanpix

Rattfull skyllde på hostmedicin – här är ursäkterna vi minns

En man från Västerbotten stoppades med 2,33 promille alkohol i blodet och skyllde på att han druckit en liter hostmedicin. Här är andra ursäkter vi minns.


Rattfylla

Under 2009 lagfördes 5 100 personer för grovt rattfylleri och drygt 8 100 för rattfylleri av normalgraden som huvudbrott. Den vanligaste påföljden vid grovt rattfylleri är fängelse, medan normalpåföljden vid rattfylleri är böter genom strafföreläggande. Den genomsnittligt utdömda strafftiden är två månader vid grovt rattfylleri.

Promillegränserna för rattfylleri och grovt rattfylleri har förändrats över tid. Nu är gränsen för rattfylleri av normalgraden 0,2 promille alkohol i blodet. För det kan man dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. För grovt rattfylleri är gränsen minst 1,0 promille alkohol i blodet och man kan dömas till högst 2 års fängelse.

Källa: Brottsförebyggande rådet.

Trots att mannen stank alkohol, blåste positivt och blodprovet visade på alkohol i blodet vägrade han att erkänna. I stället hävdade mannen att han druckit en liter hostmedicin 14 timmar innan han satte sig i bilen.
Tingsrätten fann dock mannen skyldig och han döms till grovt rattfylleri.

Hans bortförklaring kvalar dock in på bortförklaringstopplistan vad det gäller rattfyllebrott.

Här är bortförklaringarna vi minns:


* "Katterna behövde mat", förklarade den märkbart berusade 67-årige mannen från Västerbotten efter att ha blivit stoppad av polisen. Mannen sa att katterna var så hungriga och kräsna att de krävde mat som bara gick att hitta på annan ort – därför var han tvungen att ta bilen.
Fälld.

* "Jag hade ätit likörpraliner och sköljt munnen", det var en 71-årings ursäkt efter att ha stoppats av polis med 0.24 promille alkohol i blodet. Han påstod att han inte druckit alkohol och att promilleutslaget istället berodde på att han ätit väldigt många likörpraliner.
Fälld.

* "Jag var inte alls full, jag hade bara ätit lite äpplen",
det påstod en polsk politiker efter att ha blåst positivt och visat 0,7 promille. Politikern hävdade vidare att han var diabetiker och lovade att han med 100 procent säkerhet inte druckit någon alkohol.
Oklart.

* "Det var inte jag, det var Molgan som körde", den gravt berusade 23-åringens hävdade bestämt att han inte kört bilen. Han tipsade dock om vem som körde bilen, nämligen Alfons Åbergs 120 centimer långa låtsaskompis Molgan.
Friad(!)

* "Jag var tvungen att åka till KFC och testa mina nya löständer", en hungrig amerikansk kvinnas utsaga efter att ha blivit stoppad av polisen med alkohol i blodet.
Fälld.

/
/
Bil
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.