Högtid
1 av 7
Midsommarfirnade kring stången - Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
Politiker
2 av 7
Annie Lööf (c) är inte superimponerad av Reinfeldts prioritering. - Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
3 av 7
- Foto: Robin Utrecht/AP/Scanpix
Politiker
4 av 7
Carl Bildt har utsetts till regeringens roligaste politiker - Foto: Bildbyrån
Artist
5 av 7
Ted Gärdestad jublar efter segern i Melodifestivalen 1979 på Cirkus i Stockholm. Gärdestad vann med låten "Satellit". - Foto: Olle Lindeborg/Pressens Bild
USA:s president
6 av 7
President Barack Obama - Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/Scanpix
Statsminister
7 av 7
Statsminister Fredrik Reinfeldt - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Veckans inne- och utelista

VECKA 25: Nyheter24 grävde i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här var de allra viktigaste under vecka 25:

INNE:

1. Barack Obama

USA:s krig i Afghanistan har pågått löjligt länge och även om det inte är på långa vägar över eller målet uppnått är det tjusigt att Obama äntligen meddelar att det är dags att börja plocka hem soldaterna. 33 000 ska tillbaka till USA på 15 månader. Inte för att kriget är vunnet utan för att Obama insett vad de flesta redan fattat. Det här är inget krig som kan "vinnas". Vill man supporta the troops på klassiskt amerikanskt manér ska man supporta att de äntligen får åka hem.

2. Ted Gärdestad

Den 22 juni var det 14 år sedan Ted Gärdestad tog sitt liv. Via Quetzala Blancos text blir han levande en kort stund och framför allt sorgen, som nånstans hördes i även hans gladaste låtar, träder fram. Det är en hemsk text och ett hemskt öde men just därför vore det ännu hemskare om vi glömde hur det var för honom.

3. Annie Lööf

Nyhetschefen Eric Rosén säger att han var säker redan innan Maud Olofsson meddelade att hon skulle avgå: Annie Johansson är nästa centerledare. Om det stämmer vet vi inte ännu men på bara några dagar har hon visat hur skicklig hon är på att positionera sig medialt utan att vare sig verka ointresserad eller alltför angelägen.

4. Midsommarafton

Nu smäller det. Nu vallfärdar halva Sverige till skärgårdsöar, havsutsikt, sjöbodar eller åtminstone någon liten bänk vid en pöl. Midsommar står sig löjligt stark som årets mest hajpade högtidsdag trots att det alltid är dåligt väder, misshandlarna står som spön i backen och kidsen inte längre uppskattar senapssill. Men ändå. Skål. 

5. Carl Bildt

Carl Bildt har varit i blåsväder för sina oljeaffärer i Afrika, fått kritik för svensk vapenexport till diktaturer och kallats "medium sized dog with big dog attitude" av amerikanska ambassadörer. Men den här veckan har han först utsetts till regeringens roligaste minister och sedan bitit ifrån ordentligt när en svensk ambassadör greps i Vitryssland. Kämpa Bildt!

UTE:

1. Geert Wilders

Han kan frikännas hur mycket han vill. Geert Wilders är och förblir en djupt osympatisk rasist med mörka motiv och en total avsaknad av goda avsikter. Usch.

2. Torbjörn Nilsson

Professor Torbjörn Nilssons inställsamma och löjeväckande texter i fotoboken om Fredrik Reinfeldt är förvisso otroligt roliga - statsministern jämförs med Martin Luther och kallas militär härförare samtidigt som han visar sig vara en hejare på pjäxan i slalombacken. Kul, som sagt. Men mest pinsamt. Och definitivt ute.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.