Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Veckans inne- och utelista

Högtid
1 av 7

Midsommarfirnade kring stången

Hasse Holmberg / Scanpix

Politiker
2 av 7

Annie Lööf (c) är inte superimponerad av Reinfeldts prioritering.

Tomas Oneborg/Scanpix

3 av 7

Robin Utrecht/AP/Scanpix

Politiker
4 av 7

Carl Bildt har utsetts till regeringens roligaste politiker

Bildbyrån

Artist
5 av 7

Ted Gärdestad jublar efter segern i Melodifestivalen 1979 på Cirkus i Stockholm. Gärdestad vann med låten "Satellit".

Olle Lindeborg/Pressens Bild

USA:s president
6 av 7

President Barack Obama

Pablo Martinez Monsivais/AP/Scanpix

Statsminister
7 av 7

Statsminister Fredrik Reinfeldt

Claudio Bresciani / SCANPIX

Nyheter | 27/06/2011 15:19

VECKA 25: Nyheter24 grävde i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här var de allra viktigaste under vecka 25:

INNE:

1. Barack Obama

USA:s krig i Afghanistan har pågått löjligt länge och även om det inte är på långa vägar över eller målet uppnått är det tjusigt att Obama äntligen meddelar att det är dags att börja plocka hem soldaterna. 33 000 ska tillbaka till USA på 15 månader. Inte för att kriget är vunnet utan för att Obama insett vad de flesta redan fattat. Det här är inget krig som kan "vinnas". Vill man supporta the troops på klassiskt amerikanskt manér ska man supporta att de äntligen får åka hem.

2. Ted Gärdestad

Den 22 juni var det 14 år sedan Ted Gärdestad tog sitt liv. Via Quetzala Blancos text blir han levande en kort stund och framför allt sorgen, som nånstans hördes i även hans gladaste låtar, träder fram. Det är en hemsk text och ett hemskt öde men just därför vore det ännu hemskare om vi glömde hur det var för honom.

3. Annie Lööf

Nyhetschefen Eric Rosén säger att han var säker redan innan Maud Olofsson meddelade att hon skulle avgå: Annie Johansson är nästa centerledare. Om det stämmer vet vi inte ännu men på bara några dagar har hon visat hur skicklig hon är på att positionera sig medialt utan att vare sig verka ointresserad eller alltför angelägen.

4. Midsommarafton

Nu smäller det. Nu vallfärdar halva Sverige till skärgårdsöar, havsutsikt, sjöbodar eller åtminstone någon liten bänk vid en pöl. Midsommar står sig löjligt stark som årets mest hajpade högtidsdag trots att det alltid är dåligt väder, misshandlarna står som spön i backen och kidsen inte längre uppskattar senapssill. Men ändå. Skål. 

5. Carl Bildt

Carl Bildt har varit i blåsväder för sina oljeaffärer i Afrika, fått kritik för svensk vapenexport till diktaturer och kallats "medium sized dog with big dog attitude" av amerikanska ambassadörer. Men den här veckan har han först utsetts till regeringens roligaste minister och sedan bitit ifrån ordentligt när en svensk ambassadör greps i Vitryssland. Kämpa Bildt!

UTE:

1. Geert Wilders

Han kan frikännas hur mycket han vill. Geert Wilders är och förblir en djupt osympatisk rasist med mörka motiv och en total avsaknad av goda avsikter. Usch.

2. Torbjörn Nilsson

Professor Torbjörn Nilssons inställsamma och löjeväckande texter i fotoboken om Fredrik Reinfeldt är förvisso otroligt roliga - statsministern jämförs med Martin Luther och kallas militär härförare samtidigt som han visar sig vara en hejare på pjäxan i slalombacken. Kul, som sagt. Men mest pinsamt. Och definitivt ute.