Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Riksdagsbeslut på semestern - "Ett spel för gallerierna"

1 av 2

Claudio Bresciani/SCANPIX

2 av 2

Maja Suslin/SCANPIX

Nyheter | 23/06/2011 15:52

Det blir ett avbrott i riksdagens sommarlov nästa vecka. Det var efter att regeringen skickat tillbaka de rödgrönas förslag till ändringar i sjukförsäkringen, som de rödgröna krävde att riksdagen ska träffas och ta ett beslut.

Riksdagsledamöterna kallas in från semestern. Det är bråket om sjukförsäkringen som gör att det blir ett avbrott i sommarlovet. Nästa vecka ska beslutas om de rödgrönas förslag till ändringar i sjukförsäkringen. Under tjugo år har ett avbrott i sommar- eller vinteruppehållet för riksdagen bara skett två gånger, sommaren 1996 och efter tsunamin vintern 2004/2005.

Det var efter att en majoritet i riksdagen röstat för de rödgrönas förslag som regeringspartierna valde att skicka tillbaka förslaget för ytterligare utredning. Carina Moberg, gruppledare i socialdemokraterna, hoppas nu att utredningen kommer att konstatera att inget nytt har tillkommit och att förslaget går tillbaka till regeringen.

– En majoritet är en en majoritet. Vi lever i en demokrati. Jag tror att det handlar om att alliansen är ovillig att förlora en viktig fråga och vill markera, säger Carina Moberg till Nyheter24.

Gunnar Axén (M), ordförande i Socialförsäkringsutskottet, anser att förslaget från oppositionen är dåligt berett, och att han anser att man inte kan se följderna av förslaget om det går igenom.

– Ja, det får stå för honom. Vi tycker att förslag från regeringen också är dåligt beredda ibland. Vi tycker självklart inte att vårt förslag är dåligt berett, säger Carina Moberg.

– Jag ser ingen större vits med den här fördröjningen, det känns bara tråkigt. Man kan nog säga att det är ett spel för gallerierna.

Gunnar Axén tycker även han att det här är ett spel för gallerierna.

– Jag har en känsla av att det här markering i stället för att de faktiskt vill nå fram till något. Jag tror inte att det här kommer att leda till en förbättring.

– Jag är väldigt...man kan säga att jag är kontrollerat upprörd över att man kan hasta fram ett förslag för sakens skull. Jag undrar varför de försöker hasta fram ett utskottsinitativ, säger han till Nyheter24.

Tre remissinstanser fick förra veckan uttala sig om förslagen och S, V och MP begärde på onsdagen att riksdagen ska kallas in så snabbt det går. Torsdag och fredag nästa vecka kommer riksdagen att mötas och besluta om förslagen till ändringar i sjukförsäkringen.