Måndag 20 Sep
Stockholm

Är polisen i Västra Götaland rasistisk?

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Fördomsfulla skämt om och rå jargong mot invandrare. Det förekommer inom polisen, visar en ny studie.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Hets mot folkgrupp

Hets mot folkgrupp är ett brott som innebär att offentligt sprida uttalanden som hotar eller uttrycker missaktning för en eller flera utpekade folkgrupper. Om man bedöms skyldig är straffskalan upp till två års fängelse.

GÖTEBORG. Polisen i Västra Götaland använder sig av rå jargong och fördomsfulla skämt om utlänningar, enligt en ny studie.

– Vi måste göra klart att det inte är acceptabelt. Vi måste reagera om någon skämtar på ett plumpt sätt om invandrare, säger Ingemar Johansson, länspolismästare i Västra Götaland till Nyheter24.

Även i Stockholm finns problemen, men ordföranden i Polisförbundet där, Stefan Eklund, tror inte att det är en utbredd attityd.

– Generellt har vi en bra attityd inom polisen i Stockholm, men det är klart att det finns rötägg och det är inte okej. Det är viktigt att vi håller rent framför vår egen dörr, säger han till Nyheter24.

Rapporten beställd av polisen

Det är polisen själv som gett forskare vid Göteborgs universitet i uppdrag att titta på hur poliser med invandrarbakgrund upplever sin arbetsmiljö, efter att P3:s Kaliber granskade rasismen inom polisen.

Då kallade poliser personer med invandrarbakgrund för "negrer", "blattar" och "apor". En polis med invandrarbakgrund fick höra att han inte skulle få skydd av sina kollegor eftersom han var en "polisblatte".

Studien visar att det även nu förekommer fördomsfulla skämt om invandrare inom polisen i Västra götaland som till exempel "nu ska vi ut och jaga svartskallar".

I Västra Götaland ska polisen nu, enligt Ingemar Johansson, titta närmare på rapporten och ta till sig av det som står i den.

Rent konkret innebär det att de ska bredda rekryteringen av personer med invandrarbakgrund och att kommunikationen ska bli bättre.

Finns det rasism inom polisen?

– Nej, det vill jag påstå att det inte gör. Det finns enstaka individer som kan ha sådana åsikter, men det finns i hela samhället. Vi har inte fått belägg i studien för att det förekommer rasism.

I Stockholm säger Stefan Eklund att de har kommit långt med arbetet med jämställdhet.

– Vi har funnits ute i Tensta, Rinkeby, Fittja, Hallunda och andra invandrartäta områden i 15-20 år så vi har ett bra kontaktnät med invandrargrupper. I andra städer ligger man lite efter, men jag vet att man arbetar hårt runt om i Sverige. Det får inte effekt med en gång, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela