Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska sommarmord svårare att klara upp

- 27/06/2011, 18:28 -
Polisen jobbar nu med att söka i mannens förflutna för att lösa mordgåtan.
1 av 2

Polisen jobbar nu med att söka i mannens förflutna för att lösa mordgåtan.

Pontus Lundahl / SCANPIX

Camilla Läckberg är till och med tillsammans med en kändispolisen Martin Melin.
2 av 2

Camilla Läckberg är till och med tillsammans med en kändispolisen Martin Melin.

PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Nyheter24 benar ut varför svenskar älskar att läsa om mord och frågar polisen vem den döde mannen som hittades i en villaidyll i söndags är.

ÄLVSJÖ. Wallander, Beck och Morden i Midsomer. Eller varför inte en deckare skriven av Leif GW Persson eller Camilla Läckberg. Svenskar är som galna i att läsa om, titta på och få veta allt om de mord som sker i Sverige. Och då spelar det ingen roll om de är fiktiva eller inte. I söndags hittades en man bakom ett träd i ett villaområde i Älvsjö. Nyheten spred sig snabbt och toppade flera nyhetssajter.

– Mannen är född 1984 och är hemmahörande i Älvsjö. Vi rubricerar det som ett spaningsmord men har ingen misstänkt och inget motiv. Nu gäller det att kartlägga bekantskapskretsen, säger Karin Solberg, pressansvarig, polisen Söderort.

Fallet är som taget ur en Wallanderfilm där polisen får söka i offrets förflutna efter svaret på mordgåtan. Enligt polisen hade vänner och anhöriga inte hört av den döda mannen på hela midsommarhelgen och anmälde honom därför försvunnen. När det nu har kommit fram att det var han som hittades död med flera stickskador i kroppen har polisen fått ännu mer att tänka på. Han är nämligen inte känd av polisen sedan tidigare.

Hans Stridlund arbetar som kommissarie på Söderortspolisen och har varit med i ett 50-tal mordutredningar. Sedan en tid tillbaka har han börjat arbeta med ett specialuppdrag där polisen satsar på "Cold Case" - fall som tidigare har preskriberats men som tagits upp på nytt. Han tror att bland de hundra mord som vi har i Sverige per år, så är det hyfsat jämnt fördelat över årstiderna. Anledningen till att mord blir extra uppmärksammade på sommaren är att det oftare förekommer utomhus.

– På sommaren är folk ute mer. Mord som sker utomhus är svårare att klara upp. Det är till exempel svårt att säkra spår utomhus, säger Hans Stridlund.

Varför tror du att vi i Sverige älskar att läsa om mord?

– Grundbulten i det mesta av litterär underhållning uppfattas som väldigt positivt. Jag som jobbar med det här läser inga deckare då jag inte kan se vad som är bra med det, säger Hans Stridlund, till Nyheter24.

Om man som brottsling vill komma undan med ett mord, är det absolut bästa att utföra dådet utomhus och helst på sommaren. Mördas någon i en lägenhet är det lättare för polisen att säkra teknisk bevisning menar Hans Stridlund. Trots de dåliga förutsättningarna för utredarna i Söderort ser Karin Solberg ljust på utredningen av Älvsjömordet.

– Tekniker har varit på platsen och kroppen ska obduceras så fort som möjligt. I de här fallen brukar man kunna lösa det, säger Karin Solberg till Nyheter24.