- Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

15-åringar läser bättre på datorer än från papper

En traditionell bok är inte lika intressant som en dator.


OECD

OECD är en internationell organisation som arbetar för samarbete mellan industriella länder med demokrati och marknadsekonomi. OECD består av 30  länder, åtskilliga av dem är europeiska.

En internationell OECD-studie i digital läsning visar att svenska 15-åringar inte är bra på att läsa på papper, men däremot på att läsa digitalt och det är inte de elever som sitter mest framför datorn som är duktigast, utan de som sitter lagom mycket framför datorn.

En studie från 2009 visar att det hade skett en kraftig försämring av svenska elevers kunskaper i läsförståelse. Resultatet är sämst för killar och skillnaden mellan killar och tjejer har dessutom ökat.

Att Sverige ändå ligger högt internationellt på läsning, beror på att både killar och tjejer är bra på digital läsning och att killar har stigit lite över genomsnittet när det kommer till digital läsning. Svenskarna är dock inte bäst i världen. 16 OECD-länder har deltagit av sammanlagt 19 länder. Före Sverige kom Sydkorea, Australien, Nya Zeeland och Japan.

Det är vanan att surfa som gör att det svenska 15-åringar är bra på att läsa på nätet.94 procent av eleverna svarade att de surfar på nätet hemma minst en gång i veckan.

– Tillgången till datorer och internet är mycket bra i Sverige, men det måste bli mindre ensamarbete och mer lärarstöd även när eleverna arbetar framför datorn. Skolan har en viktig roll, säger skolverkets generaldirektör Anna Ekström i ett pressmeddelande.

Digital läsning innebär att man ska kunna navigera, söka och välja ut information och sedan föra samman den informationen. Det är egentligen samma kunskaper som behövs för traditionell läsning på papper och anledningen till att killar är bättre på att läsa digitalt, tror Skolverket beror på att killar tycker att en dator är mer intressant som medium än vad en bok är och att de är känsligare än tjejer för hur lång texten är och hur intressant den är. Sambandet är ändå tydligt. De elever som läser bra ur en bok läser också bra från nätet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!