Torsdag 2 Dec
Stockholm

Polisen i Huddinge gör en pudel

Ett mejl skulle varna de boende i Huddinge för rumäner, litauer och sydamerikaner. Nu ber polisen om ursäkt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Pudel

Att göra en pudel är att göra en offentlig avbön, på ett påfallande ödmjukt sätt. Uttrycket myntades av kommunikationsstrategen Pål Jebsen då han ombads kommentera Jan-O Karlsson-affären i Dagens Nyheter 2002, då Karlsson gjorde en ursäkt ödmjukt och oväntat. Karlsson, som då var bistånds- och migrationsminister, hade haft en kräftskiva som han låtit skattebetalarna betala och fått dubbla löner.

Svenska språknämnden utnämnde ordet "pudel" till 2002 års nya ord.

Polisen ber nu om ursäkt för det mejl som skickades ut till boende i Huddinge. I meljet varnade de för sydamerikaner, rumäner och litauer som kunde vara "Fenomen att vara vaksamma på och som kan sättas i samband med tillgreppsbrott just nu i närliggande granndistrikt." Nyheter24 uppmärksammade meljet när det skickades ut och polisen sa då att det var olyckligt formulerat. Mejlet JO-anmäldes av en boende där utpekande av folkgrupper ifrågasattes.

Hesam Akbari, informationsansvarig för polisen vid Södertörn, förklarar att det inte var polisens syfte att kränka någon.

– Vi är inte sena med att be om ursäkt om någon har känt sig kränkt. Mejlet har blivit ett diskussionsunderlag. Vi måste förtydliga när vi skriver till allmänheten, dessutom har vi skickat ut förklarande melj till de boende. Att kunna förmedla sig till allmänheten är en jätteviktig fråga för oss.

Vad meljet egentligen handlade om är att polisen vill ha tips från allmänheten. I ett års tid har polisen haft en särskild inbrottskommission. De har gripit ett tiotal personer, framför allt från Chile, som har blivit frihetsberövade och också fällda för inbrott i bland annat villor. De har kommit till Sverige på turismvisum och har bott inneboende hos människor.

– De människorna som har haft dem inneboende har antagligen ingen aning om var pengarna till hyran kommer ifrån. Det var dem vi ville uppmärksamma och få tips från. Om vi inte kan ge signalement på personer, hur ska vi då kunna få in tips? säger Hesam Akbari till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela