1 av 2
- Foto: Foto/Scanpix
2 av 2
- Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Tuff bransch? Då kan du bli av med CSN-lånet

Svenskt näringsliv vill sänka studiemedlet för studenter inom humaniora och konst – där det finns färre jobb.


I en ny rapport föreslår Svenskt näringsliv att stödet till studenter som läser konst och humaniora ska minska. Anledningen är att dessa yrkesgrupper har svårare att få jobb efter examen.

– En tredjedel har inte ett för utbildningen relevant arbete fem år efter examen, säger nationalekonomen Malin Sahlén, till Sveriges Radio.

Men premissen att humaniorautbildningar skulle ge färre jobb håller inte Maria Lindgren, på Linnéuniversitetets institution för språk och litteratur, med om.

– Det är lustigt när de säger att elever som läser humaniora inte får jobb för jag har sett andra undersökningar som säger att de får ungefär lika mycket jobb som andra högskoleutbildningar, säger Maria Larsson, ställföreträdande prefekt på Linnéuniversitetet, till Nyheter24.

Svenskt näringsliv vill inte gå in på några specifika program, men det är inom konst och humaniora som man vill se en sänkning av studiebidraget och istället låta dem eleverna låna mer.

– Då får man signaler om att utbildningen inte kommer att ge så stora chanser i framtiden, säger Malin Sahlén, till Sveriges Radio.

Den färska rapporten möttes dock omgående av kritik.

– Jag tycker att det är väldigt egendomligt om man skulle sänka förutsättningarna för de utbildningar som värnar om de mänskliga värdena i vårt samhälle, säger Maria Lindgren till Nyheter24, och fortsätter:

– Har de ingen humanist på Svenskt näringsliv? Då skulle de nog inte komma med en sådan här rapport, frågar sig Maria Lindgren.

Svenskt näringsliv kritiserar även "slöstudier" som till exempel en litteraturkurs om Harry Potter vid Linnéuniversitetet.

– Harry Potter och hans världar är en sådan utbildning som är roligare än vad den är en investering, säger Malin Sahlén.

Men att Harry Potter-kursen skulle vara en slö-kurs är inte heller något som Linnéuniversitetet håller med om. Flera lärare går till exempel utbildningen för kompetensutveckling.

– Linnéunversitetet får stå till skam för att vi skulle ha hobbykurser. Man läser ju inte Harry Potter, utan man läser 1800 sidor med tung vetenskaplig text som man ska reflektera över, säger Maria Lindgren till Nyheter24.

/
CSN
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!