- Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Malmömän "ägde" 3939 bilar – skulder på 60 miljoner

De båda männen tog 100-300 kronor styck för att stå som ägare till andras bilar. När polisen grep männen hade den ena 6000 parkeringsböter.


Bilmålvakt

En bilmålvakt är en person som mot betalning registrerar andras bilar i sitt namn, och som sedan struntar i både parkeringsböter och skatter.

MALMÖ. Två män från Malmö åtals för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.
Mellan 2008 och 2010 har en av männen, 38, lyckats registrera sig som ägare till hela 2766 bilar. Hans medbrottsling, 49, står som ägare till 1173 bilar. Tillsammans uppkommer deras skulder till hela 60 miljoner kronor, skriver Skånskan.

Personer som vill undkomma parkeringsböter och skatter kan skriva över sin bil på så kallade "bilmålvakter".

– Den som står som ägare i bilregistret är den som är skyldig att betala alla felparkeringar och trängselskatter, säger Johan Krantz, controller på Kronofogdemyndigheten, till Nyheter24.

Männen driver en bilverksamhet i Malmö där de säljer och köper bilar. Men de har även skrivit sig som ägare till kundernas bilar för en summa av mellan 100 och 300 kronor.
Bilmålvakterna är ett svårstoppat problem och kostar staten miljoner kronor per år. Det utgör en del av den skuld svenska bilförare har till staten.

– Obetalda felparkeringar, trängsel- och fordonsskatter uppgår till 1,4 miljarder, säger Johan Krantz på Kronofogdemyndigheten.

Männen säger i förhör att de varit ovetandes om att människor registrerat de som ägare till flera fordon.

– Att man använder målvakter i bederägeriärenden är ganska vanligt. Men att man har en sån omfattning att man står som ägare till 4000 bilar är inte speciellt vanligt, säger Lars-Håkan Lindholm, informatör på Malmöpolisen, till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.