Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Malmömän "ägde" 3939 bilar – skulder på 60 miljoner

1 av 1

Henrik Montgomery/Scanpix

Nyheter | 01/07/2011 11:22

De båda männen tog 100-300 kronor styck för att stå som ägare till andras bilar. När polisen grep männen hade den ena 6000 parkeringsböter.

MALMÖ. Två män från Malmö åtals för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.
Mellan 2008 och 2010 har en av männen, 38, lyckats registrera sig som ägare till hela 2766 bilar. Hans medbrottsling, 49, står som ägare till 1173 bilar. Tillsammans uppkommer deras skulder till hela 60 miljoner kronor, skriver Skånskan.

Personer som vill undkomma parkeringsböter och skatter kan skriva över sin bil på så kallade "bilmålvakter".

– Den som står som ägare i bilregistret är den som är skyldig att betala alla felparkeringar och trängselskatter, säger Johan Krantz, controller på Kronofogdemyndigheten, till Nyheter24.

Männen driver en bilverksamhet i Malmö där de säljer och köper bilar. Men de har även skrivit sig som ägare till kundernas bilar för en summa av mellan 100 och 300 kronor.
Bilmålvakterna är ett svårstoppat problem och kostar staten miljoner kronor per år. Det utgör en del av den skuld svenska bilförare har till staten.

– Obetalda felparkeringar, trängsel- och fordonsskatter uppgår till 1,4 miljarder, säger Johan Krantz på Kronofogdemyndigheten.

Männen säger i förhör att de varit ovetandes om att människor registrerat de som ägare till flera fordon.

– Att man använder målvakter i bederägeriärenden är ganska vanligt. Men att man har en sån omfattning att man står som ägare till 4000 bilar är inte speciellt vanligt, säger Lars-Håkan Lindholm, informatör på Malmöpolisen, till Nyheter24.