Den sista Harry Potter-filmen har snart premiär.
1 av 2
Den sista Harry Potter-filmen har snart premiär. - Foto: AP
Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström försökte på fredagseftermiddagen förklara organisationens ståndpunkter.
2 av 2
Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström försökte på fredagseftermiddagen förklara organisationens ståndpunkter. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Han läste den kritiserade Harry Potter-kursen

Svenskt Näringsliv gör en halv pudel men kallar fortfarande Harry Potter-kursen för en "hobbykurs". Stämmer det?


7,5 högskolepoäng

Kursen "Harry Potter och hans världar" beskrivs så här på Linnéuniversitetets hemsida:

"Kursen ger kunskap om J. K. Rowlings författarskap samt intermediala perspektiv på Harry Potter och hans världar, särskilt film och litteratur. I kursen ingår litteraturvetenskaplig terminologi, samt studier av fantasygenren."

STOCKHOLM. Bok- och filmtrollkarlen Harry Potter har varit ett av de högskoleämnen som Svenskt Näringsliv kritiserat under veckan.

De anser att kurserna inte bygger på forskning utan bara lockar elever till högskolan. Varför börjar man på en sådan kurs?

– Jag behövde pengar över sommaren och den kursen hade det roligaste namnet, säger 21-årige Johan Cali till Nyheter24.

Hoppade av för att satsa på bättre kurser

Cali läste kursen "Harry Potter och hans världar" , en distanskurs på Linnéuniversitetet. Han säger bland annat att deltagarna delades in de fyra elevhem som finns i böckerna (Gryffindor, Hufflepuff, Slytherin och Ravenclaw) och att undervisningen gick ut på att analysera olika typer av redan gjorda analyser av J. K. Rowlings böcker.

– Jag hoppade av kursen för att satsa på bättre kurser som leder till jobb. Harry Potter-kursen kändes minst seriös, säger Johan Cali.

"Kan vara bra om man ska bli bibliotekarie"

På fredagseftermiddagen gör Svenskt Näringsliv en halv pudel efter utspelet om att liknande kurser ska ge ett lägre studiestöd. Däremot vill de, enligt vd:n Urban Bäckström, hitta en plan för att fasa ut dem från universitet och högskolor.

Kursen kan dock vara användbar för vissa personer.

– Jag tror den kan vara ganska bra om man ska bli bibliotekarie till exempel, säger Cali.

Han har snart en magisterexamen i företagsekonomi från Stockholms universitet, en utbildning han redan påbörjat under tiden som han läste "Harry Potter och hans världar".

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.