Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här liggs det mer än för tio år sedan

Studenterna i Uppsala har mer sex än för tio år sedan.
1 av 2

Studenterna i Uppsala har mer sex än för tio år sedan.

Karin Malmhav / SvD / SCANPIX

Nyheter24 vet inte om de här Uppsalastudenterna får ligga eller inte.
2 av 2

Nyheter24 vet inte om de här Uppsalastudenterna får ligga eller inte.

Tor Johnsson/SvD/SCANPIX

Nyheter | 05/07/2011 08:13

De kvinnliga Uppsalastudenterna har fler sexpartners än för tio år sedan.

UPPSALA. De kvinnliga studenterna har i genomsnitt haft sex med elva personer jämfört med fem år 1999. 65 procent skippade kondomen om de hade sex på första dejten och nästan hälften har någon gång ångrat att de legat med någon när de druckit.

Det visar en ny studie där 350 kvinnliga studenter har svarat på frågor om deras sexvanor när de besökte en preventivmedelsmottagning i Uppsala. Studien gjordes 2009, tio år efter den förra studien som man nu jämför med.

– Jag tycker att det är lite för mycket experimenterande med de sexuella vanorna. Man kan definitivt bli orolig. Jag tror det beror på att väldigt många unga män tittar på pornografi på sexsajter som kanske kan uppfattas som normen,  säger Tanja Tydén, professor i vårdvetenskap Uppsala universitet, till Nyheter24.

Kvinnorna som svarade på enkäten var 23 år i genomsnitt och ungefär var tredje hade någon gång haft en könssjukdom. Vanligast bland sjukdomarna var klamydia (58 procent), kondylom (50 procent) och herpes (fem procent).

– Man följer sextränder. Analsex har ökat även fast tjejerna inte gillar det. Jag tror inte att de vet vad de utsätter sig för, säger Tanja Tydén och fortsätter.

– Man kanske tror att sex blir bättre ju fler man har sex med. I dag tror vi kanske att man inte behöver vara kär. Det är klart att det är okej att ha flera partners men använd kondom då, säger Tanja Tydén, till Nyheter24.

Tanja Tydén kommer att presentera de nya siffrorna under tisdagen på en Europeisk kongress om fruktsamhet.