126 000 ungdomar tillhör den grupp som varken studerar, årligen tjänar mer än 40 000 kronor eller har arbetspendlat till Norge eller Danmark.
126 000 ungdomar tillhör den grupp som varken studerar, årligen tjänar mer än 40 000 kronor eller har arbetspendlat till Norge eller Danmark. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Dystra siffror: 40 000 ungdomar helt utanför systemet

- En stor del av dem bor kvar hemma, och försörjs av sina föräldrar eller indriekt via socialtjänsten.


En ny undersökning från Ungdomsstyrelsen visar att arbetslösheten och bristen på inkomst fortsätter att vara en bestående del av den svenska ungdomen.

Totalt ingår 126 000 personer i den grupp sysslolösa ungdomar som varken studerar, tjänat över 40 000 kronor eller arbetspendlat till Norge eller Danmark under år 2009.

Pappa betalar

De nya siffrorna visar att närmare hälften av denna grupp människor inte mottar något statligt- eller kommunalt bidrag. Dessa personer går därför inte att finna i någon offentlig statistik.

- Troligtvis är det en stor del av dem som bor kvar hemma, och försörjs av sina föräldrar eller indirekt via socialtjänsten, säger Oscar Svensson, utredare på Ungdomsstyrelsen  enligt Sveriges Radio.

40 000 står utanför

Totalt handlar det om 40 000 ungdomar i åldrarna 16-25 år som inte går att återfinna i den offentliga statistiken.

Risken med detta kan vara att de drabbade personerna isoleras allt mer från arbetsmarknaden och blir allt mer beroende av hemförsörjningen, alternativt socialbidragen, menar Svensson.

Enligt statistiken är det svårast att börja studera, alternativt hitta jobb, för inrikesfödda killar. Näst kommer utrikesfödda killar och flickor. Samtidigt som det är lättast för inrikesfödda tjejer, rapporterar Sveriges Radio.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Positiva toner inom tjänstesektorn

Trafikverket: E6 kan öppna i sommar

E6 utanför Stenungsund kommer att öppna tidigare än beräknat, meddelar Trafikverket.

Krisande Body Shop lägger ner i Sverige

Skönhetskedjan The Body Shop lägger ned verksamheten i Sverige. På en extrainsatt bolagsstämma beslutade man att ansöka om likvidation för The Body Shop Svenska AB, rapporterar Market.

Tysk gripen för Kinaspionage i EU-parlamentet

En assistent till en tysk högerpolitiker har gripits för misstänkt spionage för Kinas räkning, meddelar åklagare. Mannen anklagas för att ha försett kinesisk underrättelsetjänst med information om förhandlingar i Europaparlamentet.

Polisen i Stockholm rapporterar om trafikolycka

"Polis och ambulans kallas till Cederdalsvägen/Valhallavägen med anledning av en trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Apple tappar stort i Kina

Apples Iphone-försäljning i Kina rasade med 19 procent under första kvartalet. Det var den sämsta utvecklingen sedan pandemin slog till 2020, enligt siffror från den oberoende analysfirman Counterpoint.