Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Samurajman inte psykisk störd

31-åringen högg sin flickvän minst tio gånger med ett samurajsvärd (dock inte det på bilden).

31-åringen högg sin flickvän minst tio gånger med ett samurajsvärd (dock inte det på bilden).

Lise Åserud / SCANPIX

Nyheter | 06/07/2011 20:06

31-åringen skyldig till mordförsök - bedömdes sakna allvarlig psykisk störning.

UMEÅ. Han försökte hugga ihjäl sin flickvän med hjälp av ett samurajsvärd med minst tio hugg över hennes huvud, rygg, axlar, bål, armar, vader och ena handflatan.

Nu har den 31-årige mannen bedömts sakna en allvarlig psykisk störning av Rättsmedicinalverket i Umeå. Men utredningen får kritik av mannens försvarare.

– Jag saknar en förklaring till händelsen, det finns till exempel inte något sagt om motiv i deras utredning, säger advokaten Fredrik Björk till Nyheter24.

Flickvännen svävade mellan liv och död

På onsdagen avslutades rättegången med slutplädering i påföljdsfrågan. Kammaråklagare Inga-Lis Adervall-Åström yrkar på sex års fängelse.

Försvarsadvokat Fredrik Björk menade tidigare under rättegången att 31-åringen borde dömas för misshandel eller grov misshandel, inte mordförsök som nu blev fallet.

Det var i april som mannen högg sin flickvän. Hon svävade länge mellan liv och död. I åtalet går det att läsa att "fara har förelegat att handlingen skulle leda till brottets fullbordan" (mord) och att det egentligen berott på tillfälligheter att hon klarat sig med livet i behåll.

Dom i ärendet faller på fredag.