Trots att många kvinnor känner till riskerna med rökning under graviditeten, väljer de att röka ändå. Professor Nick Macklon hoppas att trenden vänder med den nya studien.
1 av 2
Trots att många kvinnor känner till riskerna med rökning under graviditeten, väljer de att röka ändå. Professor Nick Macklon hoppas att trenden vänder med den nya studien. - Foto: Roald, Berit / AP / SCANPIX
50 000 gravida kvinnor deltog i undersökningen.
2 av 2
50 000 gravida kvinnor deltog i undersökningen. - Foto: JESSICA GOW / SCANPiX

Beviset: Gravida som röker skadar sina barn

Med 50 000 deltagande blir denna studie den största av sitt slag.


Riskerna med graviditetsrökning

Riskerna med rökning under graviditeten är omfattande.

Barnen kan bland annat bli underviktiga, komplikationer kan uppstå vid födseln, missbildningar kan förekomma och hjärtproblem kan drabba barnen i vuxen ålder. Det finns även en fara för missbildningar.

I sverige har gravida kvinnor som röker cigaretter minskat de senaste åren. Andra länder har däremot inte haft lika framgångsrika antirök-kampanjer, skriver Sveriges Radio.

STOCKHOLM. Den hittills största undersökningen gällande de hälsorisker som medföljer gravida rökare presenterades i Stockholm vid ESHRE:s årliga sammanträde under onsdagen.

Riskerna med rökning har varit kända länge. Trots detta fortsätter många kvinnor röka långt in i graviditeten. Forskaren Nick Macklon hoppas att den nya studien kan väcka en förändring.

– Om man slutar röka så fort man blivit gravid så gör det stor skillnad, upp till 300 gram extra i födelsevikt hos barnet, till exempel, och det betyder mycket för dess framtida hälsa, säger undersökningsledaren professor Nick Macklon, enligt Sveriges Radio.

50 000 deltagande

Gravida svenskar som röker har sjunkit drastiskt de senaste åren. Denna positiva förändring har dock inte skett i samma utsträckning utomlands.

Macklon tror att detta beror på att man inte kunnat styrka sina motargument med vetenskapliga bevis. Någonting som inte längre är fallet efter att den nya undersökningen publicerats.

Med 50 000 deltagande gravida kvinnor blir denna studie den största av sitt slag, skriver The Guardian.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!