Måndag 21 Jun
Stockholm

"Stort straff att bli avstängd från internet"

Fildelarna kommer att få varningsmeddelanden från internetleverantörerna.
1 av 4
Fildelarna kommer att få varningsmeddelanden från internetleverantörerna. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Priatpartiets ledare Anna Troberg är orolig över utvecklingen i USA.
2 av 4
Priatpartiets ledare Anna Troberg är orolig över utvecklingen i USA. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Anna Troberg (pp) är inte förvånad över utvecklingen.
3 av 4
Anna Troberg (pp) är inte förvånad över utvecklingen. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Bahnhofs styrelseordförande Jon Karlung vill inte att samma avtal kommer till Sverige.
4 av 4
Bahnhofs styrelseordförande Jon Karlung vill inte att samma avtal kommer till Sverige. Foto: Bahnhof

Anna Troberg är inte överraskad över att internetleverantörer jagar fildelare i USA.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Jagar fildelarna

Flera stora internetleverantörer kommer att samarbeta med nöjesindustrin för att stoppa fildelning. Om någon av leverantörernas kunder fildelar olagligt kommer de att få en varning.

Om kunden sedan ignorerar varningarna kan leverantören sänka hastigheten eller stänga av internet.

Det nya samarbetet är en stor seger för nöjesindustrins branschorgan, RIAA och MPAA, som länge försökt få internetleverantörer att sätta press på olaglig fildelning.

INTERNET. Under torsdagen meddelade flera av de största Internetleverantörerna i USA att de kommer att arbeta mer aktivt för att stoppa fildelningen.

– Det är ju helt förfärligt. Det är ett stort straff i dag att bli avstängd från internet då vi lever ett helt liv där, säger Anna Troberg partiledare för piratpartiet, till Nyheter24.

Troberg är inte förvånad över utvecklingen i USA. Upphovsrättsindustrin är stark och har mycket pengar. Och när den bestämmer sig för något, så får de ofta igenom det. Hon är även säker på att upphovsrättsindustrins lobbyister kommer att försöka få till ett liknande samarbete med svenska internetleverantörer.

– Internetleverantörerna kan stänga av internet för en kund men de borde väl inte göra det. De har varit bra på att stå emot, säger Anna Troberg.
Borde vi vara oroliga för samma utveckling i Sverige?
– Det tycker jag absolut, säger Anna Troberg, till Nyheter24.

Jon Karlung är styrelseordförande för internetleverantören Bahnhof. Han menar att den nya utvecklingen i USA inte är bra och vill inte ha den till Sverige.

– Spontant så är vi inte beredda att skriva på ett sådant avtal. Det blir som att internetoperatörerna får ett ansvar för vad som sker på internet. Det går inte. Är posten ansvarig för vad folk skriver i sina brev? De försöker lasta över någon sorts polisiär verksamhet på operatörerna, säger Jon Karlung till Nyheter24.

Telenor Sverige vill inte heller agera polis på nätet. De tycker att det är viktigt att minska illgegal fildelning genom att möjliggöra fler och bättre lagliga alternativ som Spotify, WiMP och Voddler.

– Diskussionen om olika typer av varningsbrev från operatörerna är inte ny. Den har förts även i Sverige med olika intensitet under ett antal år. Vår grundhållning är att vi inte vill agera polis i våra nät. Nu håller också IPRED-lagstiftningen på att omsättas i praktik, vilket sannolikt kommer att påverka diskussionen framöver, säger Alexandra Carlsson, informatör Telenor Sverige, till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela