Polisen hade lämnat förhörsrummet halvöppet när försvarsadvokaten Lars Kruse fick ett samtal från sin klient. Inte nog med det användes även en högtalartelefon samtidigt som en polis stod utanför och lyssnade.
Polisen hade lämnat förhörsrummet halvöppet när försvarsadvokaten Lars Kruse fick ett samtal från sin klient. Inte nog med det användes även en högtalartelefon samtidigt som en polis stod utanför och lyssnade. - Foto: RON EDMONDS / AP / SCANPIX

Polis anmäls - tjuvlyssnade på advokat och klient

Försvarsadvokaten häpnar över polisens handlande. Under en 25 år gammal karriär har han aldrig stött på något liknande.


Detta är en JO-anmälan

Vem som helst kan lämna in en anmälan till justitieombudsmannen. Oavsett ålder, kön eller huruvida du är svensk medborgare eller ej.

Dessa kan anmälas vid misskötande eller regelbrott:

- Statliga myndigheter (gäller även domstolar)

- Kommunala myndigheter

- Landtingskommunala myndigheter

- Tjänstemän som är anställda vid statliga, kommunala eller landstingskommunala myndigheter

- Andra personer som är anförtrodda myndighetsutövning

Källa: Riksdagens Ombudsmän

LUND.  Försvarsadvokaten Lars Kruse befann sig i Halmstad när han fick ett samtal från Lundpolisen. Det var en klient som han representerat i ett tidigare fall. Denna gång misstänkt för bilstöld.

Ganska snart kunde Kruse lista ut att någonting inte stod riktigt rätt till.

Och advokatens missaningar skulle visa sig att stämma. Förhörsrummet lämnades nämligen öppet på glänt samtidigt som poliser stod utanför och tjuvlyssnade. Inte nog med det var telefonen inställd på högtalare.

- Detta har aldrig hänt mig tidigare och jag har jobbat som advokat sedan den första februari 1986 och som offentlig försvarare sedan 1989, säger försvarsadvokat Lars Kruse till Nyheter24.

Polisen bröt mot lagen

Kruse krävde omedelbart att befälhavande polis skulle tillåta ett enskilt samtal mellan advokat och klient.

Trots detta stod jourhavande befäl hårdnackat fast vid att Kruses ända chans att prata med sin klient i enrum var om han skulle ta sig till Lund och hävdade att dörren till förhörsrummet absolut inte fick stängas.

Då bestämde sig Kruse för att JO-anmäla polisen.

- Det är ju så att det finns en ovillkorlig rätt att den anhållne ska få föra ett enskilt samtal med sin advokat. Det står direkt i lagen. I och med det såg jag ingen annan utväg än att anmäla, förklarar han.

Klienten upprörd

När Nyheter24 pratar med Lars Kruse berättar han om att hans klient blivit mycket upprörd av polisens tjuvlyssning. Det är ett lagbrott från polisens sida och Kruse väntar ivrigt på JO:s beslut.

-Jag ser ju såklart fram emot vad JO-mannen kommer fram med, det är det jag väntar på nu, avslutar advokaten för Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?