Från en av alla demonstrationer mot Israel i Sverige de senaste åren, arrangerad av bland annat de svenska Palestinagrupperna.
1 av 2
Från en av alla demonstrationer mot Israel i Sverige de senaste åren, arrangerad av bland annat de svenska Palestinagrupperna. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Premiärminister Benjamin Netanyahu var inte med under omröstningen men hans parti Likud står bakom förslaget.
2 av 2
Premiärminister Benjamin Netanyahu var inte med under omröstningen men hans parti Likud står bakom förslaget. - Foto: Sebastian Scheiner / AP

Israels nya lag: Stämmer medborgare som uppmanar till bojkott

Knesset har godkänt ett lagförslag som gör det olagligt att uppmana till bojkott av Israel eller deras bosättningar. Frågan är om det bryter mot konstitutionen.


Knesset

Det israeliska parlamentet Knesset domineras av mittenpartiet Kadima (28 mandat) och Netanyahus högerparti Likud (27 mandat), som var de stora segrarna i valet 2009.

De tre nästföljande partierna är nationalistiska Yisrael Beiteinu (15 mandat), Arbetarpartiet (13 mandat) och ortodoxa Shas (11 mandat).

JERUSALEM. Nu kan den som till exempel är israelisk medborgare och från Sverige uppmanar människor till bojkott av israeliska varor stämmas av drabbade företag. En av dessa personer är Palestinagruppernas koordinator Jonatan Stanzcak.

– För mig betyder lagen att jag kan stämmas av företag för att jag är delaktig i bojkottskampanjer, säger han till Nyheter24.

Han är orolig för hur lagen kan komma att tillämpas.

– Jag tror att de skjutit sig själva i foten. Det är flera tusen israeler som skrivit på för en bojkott mot Israel - om lagen tillämpas hårt kan det bli massarresteringar, säger Stanzcak och fortsätter.

– Lagen påvisar hur Israel egentligen inte är demokratiskt.

"Bojkotter leder till att högern överreagerar"

Även organisationen Svensk Israel-information är kritiska till lagförslaget, trots att de inte gillar bojkotterna mot landet.

– Jag tycker inte att det är någon bra idé, det känns problematiskt, säger organisationens generalsekreterare Lisa Abramowicz till Nyheter24 och fortsätter.

– Det leder bara till att den israeliska högern säger "titta hur de behandlar oss" och sedan överreagerar med sådan här lagstiftning.

Hon gillar inte det faktum att bojkotter mot israeliska organisationer och företag förekommer och försvarar Israels varor och tjänster.

– Israel har bra produkter och även personer såsom akademiker och andra. Det är korkat att bojkotta det, säger Abramowicz.

Kommer högsta domstolen godkänna förslaget?

Den nya lagen, som klubbats igenom i parlamentet, innebär att en person eller organisation som uppmanar till bojkott kan bli stämd av exempelvis ett företag. Straffet blir skadestånd, vars storlek bestäms av en civil domstol.

Beslutet kommer efter att israeliska akademiker och artister bojkottat bosättningen Ariel på Västbanken.

Det kan dock bli så att lagen stoppas redan innan den börjar tillämpas. Högsta domstolen måste godkänna lagförslaget.

– Det finns dubier om de kommer att göra det. De har stoppat andra förslag tidigare som brutit mot den israeliska lagstiftningen, säger Lisa Abramowicz.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.