Sören Olofsson tjänar numera 175 000 kronor per månad.
1 av 3
Sören Olofsson tjänar numera 175 000 kronor per månad. - Foto: Christiaan Dirksen
Kommunal tycker att arbetarna är mer värd i lön.
2 av 3
Kommunal tycker att arbetarna är mer värd i lön. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Sören Olofsson arbetade som landstingsdirektör redan 2003 - då i Stockholm.
3 av 3
Sören Olofsson arbetade som landstingsdirektör redan 2003 - då i Stockholm. - Foto: JONAS EKSTRÖMER/Scanpix

"Det är oerhört mycket pengar"

Landstingsdirektören förlängde sitt anställningsavtal och förhandlade till sig 15 000 kronor mer i lön - tjänar 175 000 kronor. Mer än statsminister Fredrik Reinfeldt.


Sören Olofsson vs Reinfeldt

Regiondirektören Sören Olofsson tjänar 31 000 kronor mer än Fredrik Reinfeldt.

När statsministern fick lönelyft 1 juli i år var det inte ens i närheten av vad Sören Olofsson fick. Reinfeldt höjde sin lön med 4 000 kronor till 144 000 i månaden. Det är en ökning på ungefär 2,7 procent.

I januari i år förhandlade Sören Olofsson till sig en löneökning på 9 procent. Han tjänar numera 175 000 kronor per månad vilket är 15 000 kronor mer än tidigare.

SKÅNE. Han är den bäst betalda landstingsdirektören i Sverige. Region Skånes Sören Olofsson drog inte nitlotten när han förlängde sitt avtal före årsskiftet. I förhandlingarna med regionstyrelsen fick han upp sin lön med 9 procent vilket motsvarar 15 000 kronor. Numera tjänar han alltså hela 175 000 kronor per månad.

– Ja kan bara säga att det är oerhört mycket pengar. Jag hoppas att han verkligen gör skäl för dem, säger Lisbeth Hald, huvudskyddsombud, Helsingsborgs lasarett.

Lisebeth Hald är knuten till fackförbundet Kommunal. I en rapport som de presenterade den 16 juni jämför de löneutvecklingen bland kommunchefer och landstingsdirektörer. Och rapporten visar att lönerna har ökat betydligt mer bland de högsta tjänstemännen jämfört med arbetarna under de senaste tio åren. Enligt Lisbeth Hald tjänar en sjuksköterska i snitt 21 000 kronor och får en ingångslön på 17 800 kronor i månaden. Sören Olofssons löneförhöjning är alltså nästan en hel ingångslön för en sjuksköterska.

– Ja visst kan man säga så, säger Lisbeth Hald.

Är ni värda mer i lön?

– Ja det tycker jag. Vårt jobb är tillräckligt svårt och kvalificerat. Det är ständig press, akuta situationer och vi arbetar med människoliv. Sängplatserna räcker inte heller till och patienter tvingas ligga i korridoren.

Lisbeth Hald säger att hon trots Sören Olofssons höga lön inte skulle vilja ha hans jobb.

– Jag hoppas han förtjänar de pengar. Det kan inte vara lätt, säger Lisbeth Hald till Nyheter24.

Regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (m) är den som formellt ensam beslutar om Sören Olofssons lön.

– Det här är alltid en svår fråga, hur pass stort gapet är emellan. I en så stor organisation med 32 000 anställda blir det en ordentlig lönebredd, det är inga enkla frågor att ledningsfunktioner får lite mer betalt, säger Pia Kinhult till Sydsvenskan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!