Söndag 19 Sep
Stockholm

Hade MC-väst - kastades ut från krogen

Polisen har även problem med Bandidos i Gävleborgs län.
1 av 2
Polisen har även problem med Bandidos i Gävleborgs län. Foto: Frank Augstein/AP/Scanpix
Hells Angels är inte välkommen på krogarna i Sandviken om det bär väst.
2 av 2
Hells Angels är inte välkommen på krogarna i Sandviken om det bär väst. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Ägaren kastade ut en man med MC-väst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Reglerna för mc-västen

Restaurangerna i Överkalix och Övertorneå bestämde sig för att sätta stopp för västarna på krogen. Tillsammans tog de fram nya regler:

"Personalen har genomgått utbildning i ansvarsfull alkoholhantering och vi kommer att skärpa kraven på berusningsnivån. I entrén kommer en hårdare bedömning att göras av entrépersonalen. Bedömningen kommer att innefatta berusningsgrad men även vårdad klädsel. Med vårdad klädsel så menar vi att man ej är välkommen i trasiga eller smutsiga kläder, ej heller plagg med tryck eller brodyr som anger grupp- eller föreningstillhörighet."

SANDVIKEN. Nu har krögarna fått nog. Gästerna blir rädda när personer med mc-västar hänger på samma restauranger som de själva gör. Ägarna har därför börjat använda sig av sin rätt att slänga ut dem som de inte vill ha kvar på stället. På en restaurang i Sandviken blev en man utkastad i lördags för att han hade en väst.

– Krogarna får bestämma själv vilka de släpper in. Det är svårt att dra några slutsatser om det här är diskriminering eller inte. Tidigare har restaurangägarna velat gå ihop och ha samma regler så att ingen kunde bli utpekad, säger Mikael Hedström, informatör Gävleborgs län, till Nyheter24.

Mellan krögarna och polisen ska det finnas en överenskommelse om att de ska avvisa mc-gängens medlemmar som bär väst. I trakterna kring Sandviken, Bollnäs och Gävle har polisen haft problem med flera grovt kriminella gäng. Hells Angels, Outlaws, Bandidos samt deras undergrupp Formidos är några av dem uppger Mikael Hedström.

- Jag vet att flera krögare pratade om att gå ihop och tillsammans skapa regler så att ingen enskild restaurang skulle kunna bli utpekad, säger Mikael Hedström.

Varför är folk rädda för personer med mc-väst?

– Ofta handlar det om internt våld. Senast vet jag att någon medlem blev sjukten i benet när han ville hoppa av ett gäng. Annars sysslar de mycket med utpressning, säger Mikael Hedström, till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela