VD för SJ
1 av 3
SJ:s vd Jan Forsberg kan vänta sig en utskällning från Gabrielle Ehnemark som tog hand om den 11-åriga flickan. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Tåg
2 av 3
Här på Kumlas tågstation tvingades den 11-åriga flickan av tåget. Kumlabon Gabrielle Ehnemark hittade sedan flickan vid järnvägen gråtandes. - Foto: Conny Sillén / SCANPIX
Tåg
3 av 3
SJ:s konduktör tvingade av flickan på Kumlas tågstation. - Foto: Conny Sillén / SCANPIX

Gabrielle tog hand om avkastade flickan

Gabrielle Ehnemark tog hand om den 11-åriga flickan som blev tvingad av tåget av konduktören.– Jag tänker åka till Stockholm och tala med högsta chefen, säger Ehnemark.


Flyktingbarn tvingades av tåg mitt i vintern

Det är inte första gången som SJ slänger av minderåriga från tågen. Mitt i den kalla vintern i december 2009 kastades flera afghanska pojkar av ett tåg.

Flyktingbarnen som var 14-18 år hade tagit sig ombord på ett tåg i Malmö som var på väg till Stockholm. När personalen på tåget upptäckte pojkarna kastades de av i Alvesta då de inte kunde uppvisa någon biljett. Vid tillfället var pojkarna tunt klädda och saknade pengar. SJ ångrade inte sin handling och enligt presschefen Dag Rosander handlade de efter regelboken.

KUMLA. 65-åriga Gabrielle Ehnemark hittade den 11-åriga flickan, som tidigare kastats av tåget av en konduktör sedan hon inte haft sin biljett på sig, gråtande vid tågstationen.

– Jag träffade på henne i går vid fyratiden. Hon står och storgråter och jag tänkte att man inte går förbi en tös bara, säger Gabrielle Ehnemark, till Nyheter24.

Flickan berättade sedan för Kumlabon att hon blivit avkastad från tåget. Gabrielle Ehnemark bestämde sig då för att ta hand om flickan och tog med henne hem.

Hon lagade middag åt henne samtidigt som hon försökte prata med henne om vad som egentligen hade hänt.

– När hon berättade om det så började hon gråta igen. Hon sa att hon inte ens visste var Kumla var. Vi åt middag och sedan så somnade hon på soffan vid åtta. Sedan ville jag kolla på Aktuellt och sånt. Jag förstod inte då att det första jag skulle göra var att ringa till polisen, säger Gabrielle Ehnemark till Nyheter24.

Flickan sov sedan på soffan i tolv timmar och vaknade först klockan åtta dagen efter. När hon vaknade på morgonen var hon lugn och sansad samtidigt som hon var glad över att Gabrielle Ehnemark hade tagit hand om henne.

Efter det gick de två ut på promenad tillsammans och de var då som de stötte på polisen. Flickan blev omhändertagen och polisen ska ha kört henne till Nora där hon har släktingar.

– Man slänger inte av en elvaåring från tåget. Man gör inte så. Jag tänker ringa SJ nu och skälla ut dem, säger Ehnemark och fortsätter:

– Jag tänker åka till Stockholm och tala med högsta chefen.

Vad tycker du SJ borde göra för flickan och hennes familj?

– Oj, det har jag inte tänkt på ännu faktiskt. Jag vet inte.

SJ
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!