Torsdag 5 Aug
Stockholm

"Den dagen bara min butik innehåller något ont - då stänger jag"

I Sverige låter spelbutikerna spelen finnas kvar även om de är våldsamma.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I flera spelbutiker i Norge har innehavarna valt att tillfälligt plocka bort våldsamma spel med skjutvapen från hyllorna efter terrordåden som inträffade i Oslo för en och en halv vecka sedan, då Anders Behring Breivik dödade sammanlagt 77 personer och skadade ytterligare ett stort antal.

I Sverige har liknande initiativ inte förekommit och när Nyheter24 når Mohammad Salehi, butiksföreståndare på GameShop i Stockholm, förklarar han att spelindustrin knappast kan lastas. Ska någon pekas ut på det sättet är teve och film ett större problem, menar Salehi.

- Men man riktar blicken mot spelvärlden i stället för att den är svagare. Vardagligen matas detta våld in till allt och alla via teven. Våra spel måste du betala för och köpa för att ta del av. Teve visar alla möjliga våldsamma inslag hela tiden, säger han till Nyheter24.

Enligt honom finns det ingen anledning att plocka bort vissa speltitlar under vissa perioder för att olika brott begåtts. Och han pekar på att det finns en fara i om man börjar plocka ner spel en gång.

- Då måste man, så fort det händer nåt, plocka ner spel från alla hyllor, säger han.

Samtidigt menar Mohammad Salehi att spel, precis som allt annat i samhället, kan påverka människor.

- Jag censurerar själv för min sjuåriga son vad han får ta del av, bilder på teve och liknande, men det är framför allt ett föräldraansvar. Samhället påverkar också men då måste man börja i den änden med det som finns där gratis på teve, varje dag, på alla kanaler, säger Salehi och fortsätter:

- Finns det inget våld i filmer eller på teve och bara min butik innehåller något ont - ja, okej, då stänger jag butiken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela