Kidnappningen en bluff: "Kalla det hedersbrott"

- 09/08/2011, 18:32 -
Falsk kidnappning

Nya uppgifter har framkommit i det som troddes vara ett kidnappningsdrama under måndagen. Nu tror polisen att 19-åringen misshandlat och hotat sin mamma - tillsamans med pappan.

Claudio Bresciani / SCANPIX

"Den biologiska pappan arrangerade kidnappningen", berättar kommissarie Bo Lundqvist.

ROSENGÅRD. Under måndagen rapporterade Nyheter24 om den 19-åring som blivit kidnappad med hjälp av tårgas i Malmöförorten Rosengård.

Nu visar det sig däremot att polisens tidigare uppgifter varit felaktiga.

I stället ska tonåringen, tillsammans med sin far och en kompis, hotat samt misshandlat sin mor och sina syskon. Varpå männen flytt norrut.

- Genom förhörsuppgifter och analysuppgifter har vi kommit fram till att den biologiska pappan har arrangerat kidnappningen och syftet har varit att misshandla en person i familjen, berättar Bo Lundqvist, för Nyheter24.

- Det handlar alltså om ett relationsdrama inom familjen.

"En klang av hedersbrott"

Efter grundliga förhör med samtliga inblandade började polisen sakta men säkert nysta upp trådarna. Genombrottet kom när pappan och vännen till 19-åringen blev upplysta om strafflängden för människorov.

En fällande dom skulle då belöna kidnapparna med lägst fyra år. I högsta fall skulle förövarna belönas med livstids fängelse.

Nu anklagas männen i stället för hedersbrott.

- Jag är inte den bästa personen på det området men det finns en klang av det. Sen är det ju en definitionsfråga, men man skulle kunna kalla det för hedersbrott - ja, svarar kommissarie Lundqvist.

Fler gärningsmän på fri fot

När 19-åringen hittades strax utanför Jönköping på måndagsmorgonen trodde man att det var tonåringen som var offret.

Nu anhålls både 19-åringen, pappan och vännen för grov misshandel samt medhjälp till grov misshandel.

- Pappan och vännen ska anhållas för grov misshandel och sonen är anhållen för medhjälp till grovmisshandel då hans agerande möjliggjorde brottet.

Hur mår mamman och syskonen?

- Vi vill inte kommentera deras välbefinnande med tanke på utredningen.

Polisen letar nämligen efter fler gärningsmän som deltagit i misshandeln och den fejkade kidnappningen.

- Det finns anledning att tro att det finns fler inblandade än de anhållna och polisen håller på att försöka identifiera dessa nu, avslutar Lundqvist, för Nyheter24.