Flera bomber i Stockholmsförort: "Trodde det var åskan"

- 10/08/2011, 10:23 -
Rågsved.
1 av 2

Rågsved.

Bertil Ericson / SCANPIX

Grannskapet väcktes när explosioner ekade mellan höghusen i Rågsved- och Hagsätraområdet.
2 av 2

Grannskapet väcktes när explosioner ekade mellan höghusen i Rågsved- och Hagsätraområdet.

Bertil Ericson / SCANPIX

"Bomber och granater! Precis utanför min balkong", skriver en Hagsätrabo på Facebook.

STOCKHOLM. Stockholmsförorterna Rågsved och Hagsätra drabbades under natten mot onsdag av ett antal bombexplosioner som väckte grannskapet.

Explosionerna hördes strax efter midnatt och söderortspolisen misstänker nu att ett okänt ungdomsgäng ligger bakom bomberna. Gänget ska enligt vittnesuppgifter ha åkt omkring i en bil samtidigt som de kastat bombanordningarna mot "olika objekt".

- Vi vet ju egentligen inte vad det är för sprängladdningar men man har hittat skador på fyra busskurer med krossat glas i Rågsved/Hagsätra-området, berättar vakthavande befäl, Ove Svantesson, för Nyheter24.

"Bomber och granater"

Hittills har myndigheterna ingen kännedom om att någon ska ha skadats av explosionerna. Däremot blev många oroliga när de hörde smällarna och flera uppdaterade om bomberna på Facebook.

"Bomber och granater! precis utanför min balkong" och "WTF VAR DET FÖR LJUD??!!!!!!!", skrev två Hagsätra- och Rågsvedbor under natten. En annan användare hånar sin syster efter att hon vaknat och misstagit bomberna för åskan.

- Jag hörde en massa oljud men visste inte att det var bomber förens jag såg vad kompisarna hade skrivit på Facebook, säger Yonatan Haile som bor i området, till Nyheter24.

Inga misstänkta

Polisen jagar nu ungdomarna som ligger bakom bombdetonationerna.

Trots att flera vittnet sett ungdomsgänget när brotten begicks har myndigheterna inga misstänkta.

- Vittnen har iakttagit och vi har signalement att gå på men inga misstänkta än så länge, berättar vakthavande Svantesson.

Samtidigt har flera bomber hörts också i söderförorten Solberga. Där har polisen dock inte hittat någon skadegörelse.

Vad riskerar gärningsmännen om de döms?

- Det får vi se vad det blir men skadegörelse är det i alla fall. Och sen om man har orsakat fara för någon blir det allvarligare. Men något straff kan jag inte uttala mig om, avslutar Svantesson, för Nyheter24.