Fredrik Reinfeldt gav sin första intervju med SVT:s aktuellt under onsdagskvällen.
1 av 3
Fredrik Reinfeldt gav sin första intervju med SVT:s aktuellt under onsdagskvällen. - Foto: SVT Aktuellt
Statsminister Reinfeldt:
- Europa har levt över sina tillgångar.
2 av 3
Statsminister Reinfeldt: - Europa har levt över sina tillgångar. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Den amerikanske banken Lehman Brothers, grundad 1850, var den första banken som gick i konkurs när finanskrisen slog till i USA år 2008.
3 av 3
Den amerikanske banken Lehman Brothers, grundad 1850, var den första banken som gick i konkurs när finanskrisen slog till i USA år 2008. - Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / SCANPIX

Reinfeldt och S-ekonomens krisförslag: "Höj skatten"

Statsministern kritiserar krisländernas agerande under den finansiella oron.


Förra finanskrisen

Tony Johansson doktorerar vid Lunds universitet i ekonomisk historia. Så här beskriver han finanskrisen som utbröt 2008:

- Den förra finanskrisen hade sitt ursprung i finanssektorn och den amerikanska bolånemarknaden, och berodde i hög utsträckning på för svaga regleringar av dessa marknader.

- I synnerhet det skuggbankssystem som vuxit upp kring de finansiella innovationer som går under benämning "collateral debt obligations", eller snarare när  dessa började användas för att paketera om bostadslån.

- De dolde de verkliga riskerna för investerarna. Och när de föll samman, upphörde banksektorn att fungera - bankerna vågade inte längre låna pengar till varandra.

- Därmed spred sig den finansiella krisen på bred front till den reala ekonomin, bland annat eftersom också finansieringen av företag försvann.

STOCKHOLM. Statsminister Fredrik Reinfeldt sa i onsdagens Aktuellt att ekonomikrisande regeringar måste ta ansvar och sluta låna sig ur situationen. En förbättring är omöjlig om man inte "minskar gapet mellan ord och handling".

- Lösningarna ligger i era egna händer, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Aktuellt med tydlig adress till krisländerna.

Han menar att enbart lån inte löser några problem.

- Det måste hela tiden matchas med att man gör väsentliga reformförändringar, minskar sina utgifter och möjligen höjer sina skatter, föreslår Reinfelt.

Fortsättning på förra krisen

Nyheter24 har pratat med Tony Johansson som är doktorand vid ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds universitet tillika socialdemokrat.

Han menar att den nuvarande krisen är en fortsättning på den förra finanskrisen:

- Man kan säga att dess effekter nu har gått över i en statsskuldkris som i de mest krisdrabbade länderna sammanhänger med och i hög utsträckning också orsakas av att deras konkurrenskraft har urholkats, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

- Medlemskapet i euron har sålunda i hög utsträckning bidragit till den prekära situation som dessa länder hamnat i och samma medlemskap förhindrar en rationell lösning, som skulle vara devalvering eller depreciering i kombination med skuldavskrivning.

Håller med om skatteökning

Johansson håller med Reinfeldt till viss del men understryker att vad gäller reformer måste man vara mer precis i vad som menas.

En skattehöjning anser han däremot som nödvändig.

- Dessa länder måste helt klart återskapa statsfinansiell balans, och för detta krävs framför allt skattehöjningar.

"Frihet från EMU - en stor tillgång"

Tony Johansson menar att euron och EMU-medlemskapet försvårar ländernas chanser att ta sig ur krisen. En av de faktorer som skyddade Sverige under finanskrisen är att man inte är med i EMU.

- Sverige kunde föra en egen räntepolitik, som var bättre anpassad efter svenska förhållanden. Slutsatsen är således att Sveriges frihet från EMU har varit en stor tillgång och detta har dämpat krisen. Om det nu blir så att Sverige går in i en andra recession, så blir det därför inte av samma orsaker som de övriga krisdrabbade EMU-länderna, utan snarare till följd av den oro som skapas av att framtiden är osäker för EMU och fallande internationell efterfrågan till följd av detta.

- Det finns ingen politiskt möjlig lösning på de långsiktiga problemen som den gemensamma valutan skapar, säger han till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japan återupptar Unrwa-stöd

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Miljarder ska rädda kvar halvledarjätte

1 timme sedan
Den nederländska regeringen tänker satsa många miljarder för att försäkra sig om att globala företag som halvledarjätten ASML inte flyttar från landet.