Reinfeldt och S-ekonomens krisförslag: "Höj skatten"

- 11/08/2011, 15:54 -
Fredrik Reinfeldt gav sin första intervju med SVT:s aktuellt under onsdagskvällen.
1 av 3

Fredrik Reinfeldt gav sin första intervju med SVT:s aktuellt under onsdagskvällen.

SVT Aktuellt

Statsminister Reinfeldt:
- Europa har levt över sina tillgångar.
2 av 3

Statsminister Reinfeldt: - Europa har levt över sina tillgångar.

FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Den amerikanske banken Lehman Brothers, grundad 1850, var den första banken som gick i konkurs när finanskrisen slog till i USA år 2008.
3 av 3

Den amerikanske banken Lehman Brothers, grundad 1850, var den första banken som gick i konkurs när finanskrisen slog till i USA år 2008.

Kirsty Wigglesworth / AP / SCANPIX

Statsministern kritiserar krisländernas agerande under den finansiella oron.

STOCKHOLM. Statsminister Fredrik Reinfeldt sa i onsdagens Aktuellt att ekonomikrisande regeringar måste ta ansvar och sluta låna sig ur situationen. En förbättring är omöjlig om man inte "minskar gapet mellan ord och handling".

- Lösningarna ligger i era egna händer, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Aktuellt med tydlig adress till krisländerna.

Han menar att enbart lån inte löser några problem.

- Det måste hela tiden matchas med att man gör väsentliga reformförändringar, minskar sina utgifter och möjligen höjer sina skatter, föreslår Reinfelt.

Fortsättning på förra krisen

Nyheter24 har pratat med Tony Johansson som är doktorand vid ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds universitet tillika socialdemokrat.

Han menar att den nuvarande krisen är en fortsättning på den förra finanskrisen:

- Man kan säga att dess effekter nu har gått över i en statsskuldkris som i de mest krisdrabbade länderna sammanhänger med och i hög utsträckning också orsakas av att deras konkurrenskraft har urholkats, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

- Medlemskapet i euron har sålunda i hög utsträckning bidragit till den prekära situation som dessa länder hamnat i och samma medlemskap förhindrar en rationell lösning, som skulle vara devalvering eller depreciering i kombination med skuldavskrivning.

Håller med om skatteökning

Johansson håller med Reinfeldt till viss del men understryker att vad gäller reformer måste man vara mer precis i vad som menas.

En skattehöjning anser han däremot som nödvändig.

- Dessa länder måste helt klart återskapa statsfinansiell balans, och för detta krävs framför allt skattehöjningar.

"Frihet från EMU - en stor tillgång"

Tony Johansson menar att euron och EMU-medlemskapet försvårar ländernas chanser att ta sig ur krisen. En av de faktorer som skyddade Sverige under finanskrisen är att man inte är med i EMU.

- Sverige kunde föra en egen räntepolitik, som var bättre anpassad efter svenska förhållanden. Slutsatsen är således att Sveriges frihet från EMU har varit en stor tillgång och detta har dämpat krisen. Om det nu blir så att Sverige går in i en andra recession, så blir det därför inte av samma orsaker som de övriga krisdrabbade EMU-länderna, utan snarare till följd av den oro som skapas av att framtiden är osäker för EMU och fallande internationell efterfrågan till följd av detta.

- Det finns ingen politiskt möjlig lösning på de långsiktiga problemen som den gemensamma valutan skapar, säger han till Nyheter24.