Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ökända Mongols MC etablerar sig i Blekinge

Efter att MC-gänget har etablerat sig i
1 av 3

Efter att MC-gänget har etablerat sig i

Mongols MC

Jonas Bergdahl är president för Mongols MC i Skandinavien.
2 av 3

Jonas Bergdahl är president för Mongols MC i Skandinavien.

Mongols MC

Så här ser västen ut som Mongols MC bär.
3 av 3

Så här ser västen ut som Mongols MC bär.

Mongols MC

Nyheter | 15/08/2011 16:02

MC-gänget finns nu på fem orter i Sverige.

BLEKINGE. På MC-gänget Mongols facebooksida skriver en medlem om hur en "broder" blev  misshandlad i Arboga. Händelsen utspelade sig enligt polisen den 6 augusti och rubriceras som grov misshandel: "Mina tankar går till våran broder o han familj som blev påhoppad i går av ett gäng fegisar som har tagit ett steg över gränsen o väck monstret som kallas MONGOLS mc fuck them all".

– Det var en privat incident som har fått stora proportioner. Det var en medlem som blev påhoppad men nu är det utrett och klart. Vi har fört en diskussion och nu är det klart, säger Jonas Bergdahl, president för Mongols MC, till Nyheter24.                                                                                                                        

Och Västmanlands läns polisdistrikt har koll på misshandel. Enligt Åsa Hedin, presstalesman, finns det inga misstänkta men en del vittnesförhör har hållits.

– Det är oklart om det är mellan två personer. Det finns uppgifter om att det var personer relaterade till MC-miljön, säger Åsa Hedin, till Nyheter24.

Det beryktade MC-gänget Mongols MC finns sedan i fredags även i Blekinge.

MC-klubben har utvecklat ett så kallat nomad chapter med fullvärdiga medlemmar som enligt presidenten Jonas Bergdahl "åker dit det behövs".

Bergdahl, som tidigare var ledare för Original Gangsters i Stockholm och grundare till Crime Inc, vill inte säga exakt var i Blekinge de numera finns.

– De är precis under mig. Det är ett nomad chapter som man enklast kan förklara med att det är medlemmar som kommer därifrån. De befinner sig i ett ingenmansland säger, presidenten Jonas Bergdahl till Nyheter24.

Som Nyheter24 tidigare har avslöjat är MC Mongols etablerade i Sverige sedan slutet på maj. Gänget räknas som är en "1%-klubb", likt Hells Angels och Bandidos, finns numera på fem orter i Sverige och sedan en tid tillbaka även i Norge.

Etableringen gick dock inte helt smärtfritt och kommunpolitikerna i Leksvik tillsammans med den lokala polisen har försökt stoppa köpet av en 400 kvadratmeter stor klubblokal.

– Hur ska de kunna stoppa oss? Vi har pengarna och ett kontrakt, så enkelt är det. Vi frågar inte om lov och vi är precis som alla andra, säger Jonas Bergdahl.

Presidenten är nöjd med utvecklingen och säger att de har blivit väl mottagna av de flesta: "I alla fall de vi vill". I Sverige har Mongols växt till fem chapters med planer på att starta upp fler i de norra delarna.

– Vi har fått förfrågan från lite olika och vi får se vad vi hamnar. Det är inte bara vad vi hamnar det handlar om att uppfylla kriterierna, säger Jonas Bergdahl.