Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Prostitutionshärvan: "Kördes från öststatsbåten till sexlägenheter"

- 16/08/2011, 17:38 -
Hallickerna hjälpte kvinnorna med att bygga sajten "sthlmstjejer".
1 av 3

Hallickerna hjälpte kvinnorna med att bygga sajten "sthlmstjejer".

Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

På sexsajter annonserade kvinnorna ut sina tjänster.
2 av 3

På sexsajter annonserade kvinnorna ut sina tjänster.

OLA TORKELSSON / SCANPIX

Kvinnorna åkte direkt från färjan till lägenheterna.
3 av 3

Kvinnorna åkte direkt från färjan till lägenheterna.

Hasse Holmberg/Scanpix

Fyra män och en kvinna står åtalade för grovt koppleri i rekordlång rättegång.

STOCKHOLM. Fyra män och en kvinna står åtalade för grovt koppleri sedan de tagit med prostituerade kvinnor till Stockholm i omgångar med färjan från öststaterna.

Vid terminalen har de blivit upphämtade av olika hallickar för att sedan bli skjutsade till fem olika lägenheter i bland annat Skärholmen, Hägersten och Hammarbyhöjden. Kvinnorna har därefter hyrt in sig veckovis, tagit kontakt med sexkunderna via annonsplatser på olika sexsajter och sedan sålt sex.

Totalt har tio till femton kvinnor kommit från öst prostituerat sig i över ett år. Ligan som drivit verksamheten har hjälpt till med att skaffa fram mobiltelefoner, datorer och internet för att underlätta deras kontakter. I samma veva har de även skrivit annonser på svenska åt kvinnorna.

– Att komma och vittna i en rättegång är alltid jobbigt. I det här målet förutom när det gäller utpressningen finns det ingen som har blivit behandlad illa. De har varit medvetna om vad de gjort, säger advokat Caroline Reiner som företräder sex av kvinnorna, till Nyheter24.

Lanserade sexsajten "sthlmstjejer"

Verksamheten tog ytterligare ett steg när en av männen skapade sajten "sthlmstjejer". På sexsidan byggdes även chattforum där "torskarna" kunde chatta med kvinnorna som de ville köpa sex av.

Sajten lanserades också i Estland då mannen kommer därifrån. För byggnadet av sexsajten ska han ha tagit cirka 8 500 kronor.

Rättegången mot de åtalade är en av de största på länge och startade den 26 juli i Södertörns tingsrätt. Hela 20 dagar är inbokade innan den avslutas den 6 september. En rekordlång rättegång för ett koppleriåtal enligt kammaråklagaren.

– Det är ovanligt att det pågår så lång tid för rent koppleri. Som jag ser det är det här av större omfattning och har drivits i vinstsyfte, säger åklagaren Marianne Nordström, på internationella åklagarkammaren i Stockholm, till Nyheter24.

Polisen lyckades avslöja ligan i oktober 2010 med hjälp av avlyssning och spaningsfilmer där de misstänkta har handlat inredning på IKEA och JYSK till lägenheterna.

– Några har erkänt vissa delar men en av dem har inte gjort det. De kommer att bli fällda allihopa. De nekar till grovt koppleri och de har preciserat i vilken utsträckning de anser att de ska dömas, säger Caroline Reiner.

Hotade att döda kvinna och pressade på pengar

Två av de fem misstänkta är ett par och ska även ha gjort sig skyldig till utpressning mot en av kvinnorna. Paret ska ha pressat en av de prostituerade kvinnorna på 7 000 kronor då de ansåg att hon hade bott i en av lägenheterna.

Kvinnan och hennes barn ska ha blivit hotade till döds via sms och personliga hot. Enligt åtalet ska kvinnorna betalat mellan 700 och 1 000 kronor per dygn under tiden de var i lägenheten.