31 procent av ungdomarna har testat marijuana jämfört med 25 procent för fem år sedan.
1 av 3
31 procent av ungdomarna har testat marijuana jämfört med 25 procent för fem år sedan. - Foto: Rick Bowmer / AP
Juan Figueroa tycker att fler ungdomar borde få ta del av pengarna.
2 av 3
Juan Figueroa tycker att fler ungdomar borde få ta del av pengarna. - Foto: Cleis Nordfjell/Scanpix
Maria Ungdoms överläkare Juan Figueroa tycker att man ska satsa pengar på ungdomar som har testat några gånger för att stoppa missbruket på ett tidigt stadium
3 av 3
Maria Ungdoms överläkare Juan Figueroa tycker att man ska satsa pengar på ungdomar som har testat några gånger för att stoppa missbruket på ett tidigt stadium - Foto: KEVIN FRAYER/AP/SCANPIX

Läkaren: "Satsa cannabismiljonerna på hela fältet"

Överläkaren Juan Figueroa tycker att regeringen satsar sina pengar på fel grupp.


Stockholmsenkäten

Bakgrunden till att regeringen valde att satsa 50 miljoner kronor är bland annat resultatet av den så kallade Stockholmsenkäten.

Enkäten skickas ut vart annat år till drygt 10 000 lever i nian och gymnaiseelever som går andra året. 2008 visade den att användningen av droger ökade i alla grupper. 2010 års undersökningen bekräftade trenden och den största ökningen skedde bland gymnasieleverna.

Ta del av enkäten här.

STOCKHOLM. Regeringssatsningen på 50 miljoner för att få ungdomar att inte testa marijuana har fått kritik och kallats för skräckpropaganda.

De senaste åren har fler och fler ungdomar valt att prova drogen och numera uppger 31 procent, mot 25 procent för fem år sedan, att de har testat. Bland de som jobbar med unga missbrukare är uppfattningen att pengarna är missriktade utbredd.

– Jag tycker att man måste satsa på båda grupperna. De ungdomar som inte får hjälp kan hamna i ett mycket allvarligt missbruk. Det viktigaste är att stoppa missbruket tidigt, säger Juan Figueroa, överläkare på Maria Ungdom Beroendecentrum i Stockholm, till Nyheter24.

Bo Pettersson, som har hand om narkotikafrågor på Socialdepartementet, håller inte med om att regeringen har satsat pengarna på fel grupp.

– Nu är vi inne i en stor satsning mot cannabis och de siffror vi har är oroväckande, säger departementssekreterare Bo Pettersson till Nyheter24.

De 50 miljoner kronor som satsas ska räcka fram till 2014, varav 12 miljoner ska betalas ut till Sveriges folkhälsoinstitut innan 2011. De har fram till den 15 september på sig att bestämma vad pengarna ska gå till. Sedan ska de sätta sig ner och diskutera fram ett upplägg med Socialdepartementet.

Regeringens målgrupp är ungdomar mellan 16 och 18 år.

– Även om det kanske är den största gruppen så borde de satsa över hela fältet. Jag ser ungdomar varje dag som kommer och knappt rökt alls. Tio månader senare är det ett fullbordat cannabismissbruk, konstaterar Juan Figueroa.

Han får stöd av Ewa Kindstrand på Beroendekliniken i Linköping. Hon tycker att gruppen som röker glöms bort och menar att skräckpropaganda inte biter på ungdomar, skriver Corren.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!