Sverige väntar med att erkänna övergångsrådet

- 22/08/2011, 10:53 -

Sergeant Johan Lundahl / Combat Camera / Försvarsmakten

Sverige deltar i Natoinsatsen med stridsflygplan men vill inte erkänna rebellrådet.

Storbritannien, Frankrike, USA och en rad andra nationer har erkänt det libyska rebellrådet NTC som landets enda legitima samtalspartner och representant för Libyen.

Men Sverige har än så länge inte tagit något liknande beslut. Utrikesdepartementets presschef Anders Jörle säger till Nyheter24 att det inte heller är aktuellt i nuläget.

- Vi erkänner inte en regering som inte har kontroll över sitt territorium. När det gäller NTC är de en viktig samtalspartner men de flesta kontakterna går i nuläget via EU-diplomater, säger Jörle och fortsätter:

- Vi erkänner den regim som så småningom tar kontroll över Libyen, det är alltså inget uttryck för sympatier åt det ena eller det andra hållet utan en generell princip.

Striderna rasar i Tripoli och många tusentals människor har mist livet under den senaste tiden. Några svenskar ska dock inte finnas i landet i nuläget, så vitt Utrikesdepartementet känner till.

- Vi kan inte veta exakt om någon enstaka kan finnas där men vi har tidigare genomfört operationer för att få ut svenskarna och vi har avrått från resande dit sedan 19 februari i år, säger Anders Jörle till Nyheter24.

Sker några andra åtgärder från svensk sida just nu?

 - Just nu följer vi helt enkelt vad som händer, och vi har ett djupt engagemang genom flygövervakningen.