Tisdag 30 Nov
Stockholm

Mediecheferna: "Svenska journalister är naiva"

Svenska journalister tror att det tillhör de minst politiska i Europa.
1 av 2
Svenska journalister tror att det tillhör de minst politiska i Europa. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Chefredaktörerna tycker att journalister är naiva.
2 av 2
Chefredaktörerna tycker att journalister är naiva. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

– Ett annat problem är att kåren är homogen, eftersom  svensk media domineras av vit medelklass, säger Mikael Carlson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Studien i siffror

Studien genomfördes under 2008-2009 i nio europeiska länder. 37 procent av de tillfrågade journalisterna, politikerna och pressansvariga uppfattade att de olika medierna representerar bestämda politiska åsikter.

Jämför man med grannlandet Danmark är siffran låg. Där ansåg 60 procent att medierna är politiska. I Spanien tyckte 92 procent det samma.

27 procent angav att journalister allt för ofta uttrycker egna politiska åsikter i nyhetsförmedlingen.

23 procent anser att politikerna har framgång med att påverka den offentliga dagordningen. 

Svenska medier och journalister tycker att de tillhör de minst politiska i Europa. Det framgår av studien "Political Communication Cultures in Western Europe", som tidningen Journalisten tagit del av, där ledande journalister, politiker och pressansvariga i nio europeiska länder har svarat på frågor om medier och politik.

Förklaringen till det ligger enligt Mats Ottosson - chefredaktör på oberoende liberala Jönköpings-Posten - att det finns en övertro på objektiviteten.

– Med risk för att göra mig ovän med hela branschen så tycker jag att det speglar journalisters svulstighet och brist på respekt för sina läsare. Jag hoppas att läsarna förstår det. Vi är inte objektiva men vi är obundna, säger Mats Ottosson, till Nyheter24.

På den syndikalistiska tidningen Arbetaren är Daniel Wiklander tillförordnad chefredaktör. Han håller med sin kollega på Jönköpings-Posten.

– Jag tror att det kan vara ett problem. Sveriges journalistkår gör nödvändigtvis inte detta av illvilja. Det kan vara ett problem att man inte prövar det här och frågar sig själv om man är objektiv, säger Daniel Wiklander, till Nyheter24.

Andelen journalister som uppgav att de allt för ofta uttrycker egna politiska ståndpunkter i nyhetsförmedlingen är 27 procent. Den siffran är lägst i Europa.

Jönköpings-Posten har som obunden liberal tidning en klar agenda. De är medvetna om att de vid varje nyhetsvärdering i någon mån släpper på objektiviteten. Samtidigt säger Mats Ottosson att det inte är deras uppgift att vara public service.

– Om man tror att man är objektiv när man gör ämnesvalet så tänker man inte på vilka referenser man har? Vad du har för bakgrund? säger Mats Ottosson.

Mikael Carlson arbetar som tillförordnad nyhetschef på Gotlands tidningar, oberoende centerpartistisk. Han säger att deras ständiga målsättning är att vara så objektiva som möjligt, samtidigt som man måste förstå att objektivitet egentligen inte finns.

– Jag tror att de flesta svenskar i dag är medvetna om att det man ser i media inte är den kompletta sanningen. Det går inte att få med allt. Ett annat problem är att kåren är homogen, eftersom  svensk media domineras av vit medelklass, säger Mikael Carlson, till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela