"De kallade afrikaner för "N-ordet"

- 03/09/2011, 11:43 -
Två män ur den Nationalistiska falangen inom SD pekas ut av David Kronlid. Mannen på bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 2

Två män ur den Nationalistiska falangen inom SD pekas ut av David Kronlid. Mannen på bilden har inget med artikeln att göra.

Rolf Höjer/SCANPIX

David Kronlid pekar ut två män inom Sverigedemokraterna som ska ha kallat mörkhyade för "N-ordet".
2 av 2

David Kronlid pekar ut två män inom Sverigedemokraterna som ska ha kallat mörkhyade för "N-ordet".

LEIF R JANSSON/SCANPIX

NYHETER24 AVSLÖJAR. Därför hoppade David Kronlid av Sverigedemokraterna tidigare än planerat.

ÖREBRO. I samband med att den före detta Sverigedemokraten David Kronlid hoppade av partiet pågick det en intern kamp mellan två falanger inom SD. Striden om partiet stod mellan "Nationalisterna" som han kallar dem och de "vanliga Sverigedemokraterna". Och nu kan Nyheter24 avslöja att två personer ur den nationalistiska falangen som ha uttryckt sig rasistiskt ett flertal gånger.

– Tyvärr är det så att en del personer uttrycker sig väldigt väldigt nedsättande om mörkhyade. Två SD-are har vid flertalet tillfällen uttryckt saker om afrikaner som fått mig och andra att rygga tillbaka, dessutom kallade de afrikaner för, säger David Kronlid till Nyheter24.

Han vill själv inte peka ut de två personerna vid namn. Han kan dock säga att det inte är några "tonåringar som brusat upp lite", utan att det är två personer som är 50+. En annan anledning till att han inte går ut med namnen är med tanke på hans fru - riksdagsledamoten Julia Kronlid.

– Partiet vet vilka de här är och vad de har sagt och ändå får de sitta med i distriktsstyrelsen. Man måste visa att man inte accepterar sådant i och med att det är så lätt att man blir förknippade med de personernas uttalande, säger David Kronlid, till Nyheter24.

På David Kronlids privata Facebooksida har han debatterat avhoppet med bland annat Kent Ekeroth och Mattias Karlsson. Där skriver han om de rasistiska uttalandena till de båda riksdagsledamötena, men utan att få något gehör.

"Julia och jag tar avstånd ifrån rasism, det gör tyvärr inte alla lokalt i SD, det är sorgligt", går det bland annat att läsa."

– Berättar jag vem det är kan det öka på att min fru blir utsatt för trakaserier.

Har hon berättat det här för andra inom riksdagsgruppen?

– Hon kan ha berättat för personer inom partiet. Vi har påtalat problemen men vi har inte kommit med konkreta uttalande. Det är en sak om man har personerna som har uttalat sig på band eller andra konkreta bevis. Det här räcker ju inte till uteslutningsärende.

Läs Sverigedemokraternas svar här.