Bostadsbristen tvingar hemlösa studenter att sova över inne i KTH:s lokaler.
1 av 2
Bostadsbristen tvingar hemlösa studenter att sova över inne i KTH:s lokaler. - Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
Här flyttar studenter in i nybyggda studentlägenheter i Kungshamra/Bergshamra 2004. På tio år har SSSB bara byggt 1 000 bostäder.
2 av 2
Här flyttar studenter in i nybyggda studentlägenheter i Kungshamra/Bergshamra 2004. På tio år har SSSB bara byggt 1 000 bostäder. - Foto: Jurek Holzer / SvD /SCANPIX

Bostadslösa studenter sover i KTH:s lokaler

NYHETER24 AVSLÖJAR. KTH försöker att hjälpa studenterna att hitta boende.


Så löser du bostadskrisen

SSSB:s informationschef Anders Cronqvist ger dig tipsen som gör att du äntligen får tak över huvudet.

– Ställ dig i kö direkt. Det tar ett och ett halvt år att få bostad med SSSB.

– Försök få förstahandskontrakt via små privata fastighetsägare.

– Försök hyra rum och bli inneboende.

– Akademisk kvart är SSSB:s nystartade andrahandsförmedling och de kan hjälpa dig.

– Leta större bostad och dela med andra studenter.

STOCKHOLM. Bostadsbristen i Stockholm är akut. Och situationen är så pass allvarlig att hemlösa elever inte bara sover i tält utanför skolorna utan nu även försöker ta sig in i och sova över i skolans lokaler.

Kungliga tekniska högskolan (KTH) finns problemet trots att det är strikt förbjudet att spendera natten sovande i lokalerna. Men skolan är öppen dygnet runt för de som vill plugga. KTH har också ett antal väktare som cirkulerar på området och slänger ut de som inte pluggar utan uppehåller sig i byggnaden av fel anledning.

– De åker ut även fast det är 25 minusgrader utanför, säger Lena Edvardsson, säkerhetschef, till Nyheter24.

Om väktarna hittar en person sovande vid en dator har de som policy att alltid väcka dem. Hittar de samma person igen åker han eller hon ut direkt.

Värst är det för skolans utländska studenter som har extra svårt att hitta boende i Stockholm.

– De har ingenstans att bo, men vi försöker hjälpa dem via vår egen förmedling där de kan få boende i andra hand, säger Lena Edvardsson.

Stiftelsen Stockholms studentbostäder (SSSB) är störst på marknaden och förmedlar över 4 000 lägenheter per år. Totalt har de 8 000 studentlägenheter till de 80 000 som pluggar i Stockholm. Utöver det finns det ytterligare 4 000 lägenheter som andra aktörer tillhandahåller.

– Bostadsbristen är väldigt allvarlig och större än på många år. Vi har byggt ungefär 1 000 bostäder de senaste tio åren men vi bygger knappt någonting längre. Det handlar om att det ska fungera ekonomiskt för oss också, säger Anders Cronqvist, informationschef, SSSB, till Nyheter24.

För utbytesstudenter och så kallade "free movers" är det en chock att komma till Stockholm, menar Anders Cronqvist. Han har inte hört talas om problemen med övernattningarna inne på KTH men vet att det var folk som tältade utanför Stockholms universitet vid förra skolstarten. Och för att situationen ska bli bättre är det i princip bara på politisk nivå som saker och ting kan förändras, enligt Cronqvist.

– Myndigheter och politiker måste ge oss bättre förutsättningar att bygga nytt, säger Anders Cronqvist, till Nyheter24.

/
/
/
/
KTH
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.