Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Reinfeldt stänger dörren igen - ingen lag om partibidragen

- 07/09/2011, 12:29 -
Sofia Arkelsten vill offentliggöra partibidragen men partistyrelsen vill inte han en lagstiftning om det.

Sofia Arkelsten vill offentliggöra partibidragen men partistyrelsen vill inte han en lagstiftning om det.

BERTIL ERICSON / SCANPIX

Partistyrelsen med statsminister Fredrik Reinfeldt i spesten ignorerar Sofia Arkelstens utspel om partibidrag.

STOCKHOLM. Det var många som blev förvånade när Sofia Arkelsten gick ut på DN Debatt i våras och stoltserade med att: "Vi vill nu ta vårt ansvar och redovisa partibidragen". Men när Svenska Dagbladet på rapporterade att "M-ledningen avvisar lag om insyn i partibidragen" är många minst lika förvånade. Men från Moderaternas sida menar man att det som sagts fortfarande ändå gäller.

– Det hon sa i våras gäller. Hon stänger inga dörrar för lagstiftning. Det där är bara spekulationer och jag tror inte Sofia Arkelsten vill kommentera det, säger hennes pressekreterare Henrik Hedberg om de nya uppgifterna, till Nyheter24.

Eric Sundström är chefredaktör för vänsterorienterade Dagens Arena och en av initiativtagarna till sajten Partibidrag.se - Svenska Offentliga Partibidrag - som driver frågan om lagstiftning.

– Den enda känsla man får är att Moderaterna har någonting att dölja. Det känns som att Sofia Arkelsten gläntade på dörren i våras och tog ett steg fram, men nu är det som hon tar två steg tillbaka, säger Sundström till Nyheter24.

Debatten om en lagstiftning kring partibidragen har till och från blossat upp rejält. Motståndet har tidigare kommit främst från Moderaterna och Kristdemokraterna men också Sverigedemokraterna månar om att få hålla sina givare hemliga.

De tre partiernas inställning har bland annat kritiserats av Europarådets grupp mot korruption och faktum är att Sverige tillsammans med Malta, Schweiz och San Marino är de enda länderna i Europa som inte har lagar om hur partierna ska redovisa sin ekonomi.

– Mellan 2002 och 2010 har vi kollat på årsredovisningar och kunnat se att Moderaterna har tagit emot ungefär 80 miljoner kronor. Det är stora intäkter som inte går att härleda var de kommer ifrån. De har sina fonder där de kan lämna pengar och sedan få träffa Fredrik Reinfeldt. Det här är ett väldigt enkelt krav. Vad är Sofia Arkelsten rädd för? säger Eric Sundström, till Nyheter24.