- Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Lösningarna för att stoppa ungas självmord

Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd vet vad som krävs för att rädda liv - nu väntar de på att regeringen ska satsa.


Hjälp vid självmordstankar

Nationella hjälplinjen 020-22 00 60

Jourhavande präst 112 

Jourhavande medmänniska 08-702 16 80

BRIS - Barnens Rätt I Samhället. 116 111

Jourhavande kompis 020-222 444

Linje 59 för homo- bi- och transsexuella ungdomar. 020-59 59 00

Föreningen för Suicidprevention och Efterlevandestöd - SPES 08-34 58 74

Självmordsförsöken bland unga blir allt fler och har ökat de senaste 20 åren. Bland unga flickor och kvinnor mellan 15 och 24 år har även antalet döda i självmord blivit något fler medan siffran för pojkar och män ligger kvar på ungeför samma nivå.

På torsdagen skrev suicidologiprofessor Danuta Wasserman Karolinska institutet och Carl Johan Tamm, vice ordförande för Riksförbundet Suicidprevention och Efterlevandes Stöd (SPES), i en debattartikel i Svenska Dagbladet där de kräver ett antal åtgärder för att självmorden och självmordsförsöken ska bli färre.

Framför allt handlar det om satsningar på barn- och ungdomspsykiatri både via skolkuratorer och bättre utbildade lärare inom skolan och på barnpsykologer och psykiatriker inom vården. Också bättre bemötanden från vårdpersonal och ett stopp för att personer som försökt ta sitt liv skickas hem från akuten så fort den omedelbara faran är över. Men Gunilla Wahlén, förbundsordförande för SPES, är luttrad och vågar inte räkna med att förslagen får fullt genomslag.

- Nja, jag har väl inget hopp om det men vi hoppas att det i budgeten som kommer den 20 september finns en rejäl satsning för att förebygga ohälsa och död hos unga. Att man gör precis som man gjorde med trafikdöden för några år sedan, de har ju lyckats att rejält sänka antalet döda, man måste göra precis samma sak inom det här området, säger hon till Nyheter24.

Enligt Gunilla Wahlén har man fel inställning till psykisk ohälsa och hon är kritisk till att man – trots forskning om att unga i allt större utsträckning uppger att de mår psykiskt dåligt – inte bättre ser över hur barnen mår.

- Har man en nollvision för självmord, och det har ju folkhälsominister Maria Larsson, kan man ju ha som delmål att ingen under 24 ska ta sitt liv. I dag är det 174 barn och unga årligen som tar sitt liv och gör man något kan man halvera det talet snabbt.

Gunilla Wahlén och SPES menar också att det inte går att nå de unga enbart genom att förbättra vården på sjukhusen.

- 15- och 16-åringar är friska och finns inte i inne i vården utan måste nås på ett annat sätt, säger hon och fortsätter:

- Våra unga i Sverige har världens friskaste tänder för att de regelbundet kallas till vården men något motsvarande finns inte för psykisk ohälsa. Man vet inte med sig var man kan gå eller vem man kan kontakta.

Tidigare har det funnits mycket kritik mot hur media rapporterar om självmord men där menar SPES att det blivit betydligt bättre.

- Massmedia har blivit mycket bättre gör det på ett bra sätt. Vi vinner på att man talar om de här sakerna för att få bort tabut, ser att de här människorna faktiskt finns.

På lördag den 10 september är det Suicidpreventionens världsdag.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!