Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Politiska skandaler vi minns - Jan O Karlsson

- 10/09/2011, 12:16 -

BERTIL ERICSON/Scanpix

Nyheter24:s skandalföljetong fortsätter. Följ med oss bland politikens mörkaste och skummaste hörn.

Politiska skandaler?? Att välja ut en politisk skandal är som att gå in i Norrlands skogar och bestämma sig för vilket träd man ska klättra upp i. Skogen av mörkläggningar, lögner, mord, prostitution, droger och pengar är för stor för att kartlägga. Vi på Nyheter24 har dock bestämt oss. Denna gång minns vi Jan O Karlsson-skandalen.

2002 var socialdemokraten Jan O Karlsson migrationsminister med en statsrådslön på 82 000 kronor i månaden. Men samtidigt erhöll han ett avgångsvederlag på 80 000 kronor efter skatt för sin tid som ordförande för Europeiska revisionsrätten.

Efter massiv kritik från flera håll angående ministerns dubbellön - och frågor om det var moraliskt rätt - sa Karlsson ifrån inför ett pressuppbåd:

- Vad jag gör med mina pengar är min ensak, sa Karlsson.

En uppfattning som kanske inte delades av skattebetalarna. Kritiken hårdnade inte minst från fackliga företrädare, vilket fick Karlsson att ändra sig. Han tyckte då inte längre att man som minister skulle ha dubbla löner.

Efter en snabb utredning av EU:s revisionsrätt beslutades att Karlsson inte fick avsäga sig avgångsvederlaget på 80 000 kronor. Dock meddelade Karlsson att han skulle skänka bort sin lön som statsråd, som hamnar på 43 000 efter skatt. Emellertid kunde man ingenstans i Europeiska revisionsrättens förordning finna något som förhindrar Karlsson att avstå från sitt avgångsvederlag.

Karlsson hamnade i samma veva i än mer blåsväder för att han anordnat en kräftskiva i sitt eget hem - på skattebetalarnas bekostnad. Enligt Karlsson själv var det en representationsmiddag och han borde ha lämnat in en begäran på förhand för representation i hemmet, i ett försök att rättfärdiga att skattebetalarna fått stå för notan.

Björn von Sydow, dåvarande riksdagens talman, och den då före detta finansministern Kejll-Olof Feldt, som var bland gästerna sade att det inte rådde någon tvekan om att det var en privat tillställning. I efterhand fick Karlsson därför betala tillbaka de pengar han fått utbetalt för kräftskivan.

Skandal för Karlsson, som också uppmärksammats för att ha kallat George W Bush för "jävla Texasgubbe".