1 av 2
- Foto: Nyheter24
2 av 2
- Foto: Jerik Henriksson / SCANPIX

Förlängd upphovsrätt för musiker

Piratpartiet: "Total tillbakagång."


Piratpartiets förslag

1. Den som vill ha upphovsrättsskydd för ett verk måste ansöka om det.

2. Verk som inte skyddas blir automatiskt ”public domain” och får fritt kompieras, spridas och samplas av andra. Det skall dock vara förbjudet för tredje man att ”kapa” verk som finns i den allmänna domänen genom att upphovsrättsskydda dem.

3. Skyddstiden är fem år och gäller från den dag ansökan har lämnats in.

4. Skyddstiden kan förlängas med fem år i taget för den som vill. Förlängning kräver en aktiv ansökan.

5. Skyddet, som söks av upphovsmannen, är överlåtbart. Det kan till exempel säljas, hyras ut, ärvas eller skänkas bort. På så sätt kan artister ägna sig åt att skapa – och lägga marknadsföring och affärsverksamhet på andra.

6. Systemet införs på EU-nivå, så att vi slipper krånglet med 27 olika licenser inom ett frihandelsområde.

Läs hela förslagen på HAX blogg.

EU har beslutat om förlängd upphovsrätt för inspelad musik, från 50 till 70 år. Piratpartiet är riktigt skeptiska till nya lagen.

– Det är en total tillbakagång, vi  gillar det inte alls, säger Piratpatiets partiledare Anna Troberg till Nyheter24.

Artister hyllar beslutet

I Storbritannien har brittiska artister kämpat i sex år för att få igenom beslutet. Mick Jagger säger till BBC att det är "tydligt fördelaktigt för artisterna". EU menar det är viktigt att artister och låtskrivare får betalt. De menar att många startade sina karriärer som väldigt unga och att skyddstiden inte är tillräcklig. Det nya beslutet gör även att artister kan omförhandla sina kontrakt med de stora musikbolagen.

"Jättefånigt"

Nyheter24:as bloggare HAX, skriver om sex andra förslag, som Piratpartiet menar är bättre, både för artister och kulturkonsumenter. De menar att skyddet i stället borde gälla i fem år, och att det senare ska finnas chans till förlängning vart femte år.

– Jag håller helt med HAX. 70 år för upphovsrätt är jättefånigt, säger Anna Troberg till Nyheter24, och fortsätter:

– Det är dåligt för kulturen, det hindras att den sprids och uppskattas. Om tiderna förlängs så blir det mer som inte kommer kunna finnas tillgängligt. Det kommer ligga högar av outgiven och otillgänlig musik, avslutar hon.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!