1 av 2
2 av 2
- Foto: SCANPIX

Bildts personliga intressen i vägen för Etiopiensvenskarna

Shibbye och Persson åkte till Etiopien för att granska oljebolaget Lundin Petroleum. Ett bolag där utrikesminister Carl Bildt tidigare suttit i styrelsen.


Lundin Petroleum

Lundin Petroleum är ett internationellt företag som jobbar med produktion av olja och naturgas.

Företaget bildades 2001. Huvudägare är familjen Lundin. Bland tidigare styrelsemedlemmar finns utrikesminister Carl Bildt.

År 2010 kom frilansjournalisten Kersin Lundell ut med boken Affärer i blod och olja: Lundin Petroleum i Afrika. Där menar Lagrell att företaget är medskyldiga till flertalet brott mot mänskliga rättigheter, som dödsskjutningar och att bränna ner byar.

ECOS, European Coalition on Oil in Sudan, publicerade år 2010 en rapport där de uppmanade Sverige att undersöka om Lundin Petroleum brutit mot internationella lagar under åren 1997 - 2003.

Källa: Wikipedia.

Martin Shibbye och Johan Persson, journalisterna som sitter fängslade i Etiopien, ska ha åkt dit för att granska det svenska oljebolaget Lundin Petroleum. Enligt ETC var svenskarna i Etiopen för att på uppdrag av magasinet Filter granska bolaget. Lundin Petroleum, där utrikesminister Carl Bildt tidigare suttit i styrelsen.

Eric Rosén, nyhetschef på Nyheter24, menar att det är en extremt anmärkningsvärd situation. Så här skriver han på sin blogg: "Mannen mitt i den granskning de båda journalisterna, med risk för sin frihet och sina liv, försökte göra är alltså samme man som nu är en av de mest centrala personerna för att säkerställa att de behandlas korrekt, rättssäkert och förhoppningsvis också släpps eller utlämnas till Sverige."

Brev till en gammal klasskompis

I ett brev som Martin Schibbye skickat till en föredetta kursare på JMK, Institutionen för Journalistik, Medier och Kommunikation vid Stockholms universitet, skriver han: "För att förstå vad vi försökte uppnå, läs Kerstin Lundells bok som publicerades av Ordfront förra året". Lundell skriver i sin bok Affärer i blod och olja - Lundin Petroleum i Afrika om hur oljebolaget begått brott mot de mänskliga rättigheterna i jakten på naturgas.

Bildts personliga intressen

I en debattartikel på svt.se skriver författaren Leo Lagercrantz om Carl Bildts negativa inställning till svenskarnas reportageresa. Lagercrantz påpekar att Bildt tidigare sagt att de avrått svenskar för att resa till området i Etiopien, för att det är farligt.

Utrikesministern har haft personliga ekonomiska intressen i just det område där svenskarna befinner sig. Närmare bestämt Ogadenprovinsen, där Lundin Petroleum verkar.

Kan Bildt skepsis mot svenskarnas resa ha något att göra med Lundin Petrolium? Oavsett om så är fallet eller inte, så har debatten vaknat till liv. Eric Roséns sammanfattning lyder: "Bildts intressekonflik är en sann katastrof."

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.