Söndag 26 Sep
Stockholm

Bildts personliga intressen i vägen för Etiopiensvenskarna

1 av 2
2 av 2

Shibbye och Persson åkte till Etiopien för att granska oljebolaget Lundin Petroleum. Ett bolag där utrikesminister Carl Bildt tidigare suttit i styrelsen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Lundin Petroleum

Lundin Petroleum är ett internationellt företag som jobbar med produktion av olja och naturgas.

Företaget bildades 2001. Huvudägare är familjen Lundin. Bland tidigare styrelsemedlemmar finns utrikesminister Carl Bildt.

År 2010 kom frilansjournalisten Kersin Lundell ut med boken Affärer i blod och olja: Lundin Petroleum i Afrika. Där menar Lagrell att företaget är medskyldiga till flertalet brott mot mänskliga rättigheter, som dödsskjutningar och att bränna ner byar.

ECOS, European Coalition on Oil in Sudan, publicerade år 2010 en rapport där de uppmanade Sverige att undersöka om Lundin Petroleum brutit mot internationella lagar under åren 1997 - 2003.

Källa: Wikipedia.

Martin Shibbye och Johan Persson, journalisterna som sitter fängslade i Etiopien, ska ha åkt dit för att granska det svenska oljebolaget Lundin Petroleum. Enligt ETC var svenskarna i Etiopen för att på uppdrag av magasinet Filter granska bolaget. Lundin Petroleum, där utrikesminister Carl Bildt tidigare suttit i styrelsen.

Eric Rosén, nyhetschef på Nyheter24, menar att det är en extremt anmärkningsvärd situation. Så här skriver han på sin blogg: "Mannen mitt i den granskning de båda journalisterna, med risk för sin frihet och sina liv, försökte göra är alltså samme man som nu är en av de mest centrala personerna för att säkerställa att de behandlas korrekt, rättssäkert och förhoppningsvis också släpps eller utlämnas till Sverige."

Brev till en gammal klasskompis

I ett brev som Martin Schibbye skickat till en föredetta kursare på JMK, Institutionen för Journalistik, Medier och Kommunikation vid Stockholms universitet, skriver han: "För att förstå vad vi försökte uppnå, läs Kerstin Lundells bok som publicerades av Ordfront förra året". Lundell skriver i sin bok Affärer i blod och olja - Lundin Petroleum i Afrika om hur oljebolaget begått brott mot de mänskliga rättigheterna i jakten på naturgas.

Bildts personliga intressen

I en debattartikel på svt.se skriver författaren Leo Lagercrantz om Carl Bildts negativa inställning till svenskarnas reportageresa. Lagercrantz påpekar att Bildt tidigare sagt att de avrått svenskar för att resa till området i Etiopien, för att det är farligt.

Utrikesministern har haft personliga ekonomiska intressen i just det område där svenskarna befinner sig. Närmare bestämt Ogadenprovinsen, där Lundin Petroleum verkar.

Kan Bildt skepsis mot svenskarnas resa ha något att göra med Lundin Petrolium? Oavsett om så är fallet eller inte, så har debatten vaknat till liv. Eric Roséns sammanfattning lyder: "Bildts intressekonflik är en sann katastrof."

Kommentera
Kopiera länk
Dela