UD: "Trötta på att fixa horor till kungen"

- 16/09/2011, 07:57 -
TIdningen Scoop avslöjar nu att det var källor på Utrikesdepartementet som försåg journalisten. . .
1 av 2

TIdningen Scoop avslöjar nu att det var källor på Utrikesdepartementet som försåg journalisten. . .

. . . Stig Edling med detaljerna kring Kung Carl Gustafs oetiska kontakter med flera okända kvinnor under en USA resa år 1976.
2 av 2

. . . Stig Edling med detaljerna kring Kung Carl Gustafs oetiska kontakter med flera okända kvinnor under en USA resa år 1976.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Det svenska utrikesdepartementet var trötta på kung Carl Gustafs oetiska kvinnoförhållanden och försökte stoppa statschefens kontakter med prostituerade, avslöjar tidningen Scoop under torsdagen.

Det har länge varit omskrivet att kung Carl Gustaf XVI haft kontakt med prostituerade. Redan år 1977 blottade journalisten Stig Edling den svenska statschefens smusslande med flera okända kvinnor som transporterades till kungens hotellrum under ett besök i USA - endast två månader innan bröllopet med Silvia.

Det man däremot inte visste, var att Edlings källor tillhörde det svenska utrikesdepartementet - samma myndighet som uppges ha ordnat eskortflickorna åt kungen, rapporterar tidningen Scoop, Föreningen grävande journalisters magasin.

UD hörde av sig till mig. Min källa på utrikesdepartementet sa att de "var trötta på att fixa horor till kungen var han än var”. Genom att det kom ut hoppades de att det skulle ta slut, säger Edling till Scoop.

"UD lovade att träda fram"

Ett av skälen till att Stig Edling valde att publicera avslöjandet om kungens prostituerade var att eliminera risken för eventuell utpressning. En annan anledning var att Edling visste att han backades upp av källorna på UD.

– Om hovet hade stämt oss hade folk på UD lovat att träda fram och bekräfta historien. Löftet kom inte från UD officiellt.  Men vi kände oss aldrig oroliga, säger han till Scoop.

Någon stämning blev dock aldrig aktuell. I stället lade kungahuset locket på och yttrade inte ett ord om skandalen.

Vilket gäller än i dag - hovet har nämligen aldrig kommenterat kungens kontakt med prostituerade under de 34 år som gått sedan avslöjandet.

Kungen har även setts på flera olika strippklubbar. Bland annat på klubben "Gold Club" i USA: