TIdningen Scoop avslöjar nu att det var källor på Utrikesdepartementet som försåg journalisten. . .
1 av 2
TIdningen Scoop avslöjar nu att det var källor på Utrikesdepartementet som försåg journalisten. . .
. . . Stig Edling med detaljerna kring Kung Carl Gustafs oetiska kontakter med flera okända kvinnor under en USA resa år 1976.
2 av 2
. . . Stig Edling med detaljerna kring Kung Carl Gustafs oetiska kontakter med flera okända kvinnor under en USA resa år 1976. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

UD: "Trötta på att fixa horor till kungen"

Det svenska utrikesdepartementet var trötta på kung Carl Gustafs oetiska kvinnoförhållanden och försökte stoppa statschefens kontakter med prostituerade, avslöjar tidningen Scoop under torsdagen.


Pockettidningen R

Året var 1977 när den granskande tidsskriften Pockettidningen R släppte sitt temanummer om prostitution. Tidningen var känd för sitt kontroversiella innehåll och hade närmare 17 000 prenumeranter som mest.

På sida 78 och 79 i temanumret fanns en undangömd artikel med rubriken "Kungen och prostitutionen", inklämd mellan två andra reportage.

– Vår avsikt var aldrig att granska kungen. Det handlade om prostitution. Därför gjorde vi ingen stor sak av artikeln om kungen, säger artikelförfattaren Stig Edling, som då var chefredaktör för Pockettidningen R, till Scoop.

Grundarna, Stig Edling och Hans Nestius, belönades senare med stora journalistpriset för deras insats med Pockettidningen R.

Tidningens mål var då - och är än i dag att "kritiskt granska samhällsutvecklingen ur utsatta människors perspektiv, verka för ekonomisk och social rättvisa och ge röst åt de icke hörda”, skriver Scoop.

I dag ägs dock tidningen av Kurt Nurmi.

Det har länge varit omskrivet att kung Carl Gustaf XVI haft kontakt med prostituerade. Redan år 1977 blottade journalisten Stig Edling den svenska statschefens smusslande med flera okända kvinnor som transporterades till kungens hotellrum under ett besök i USA - endast två månader innan bröllopet med Silvia.

Det man däremot inte visste, var att Edlings källor tillhörde det svenska utrikesdepartementet - samma myndighet som uppges ha ordnat eskortflickorna åt kungen, rapporterar tidningen Scoop, Föreningen grävande journalisters magasin.

– UD hörde av sig till mig. Min källa på utrikesdepartementet sa att de "var trötta på att fixa horor till kungen var han än var”. Genom att det kom ut hoppades de att det skulle ta slut, säger Edling till Scoop.

"UD lovade att träda fram"

Ett av skälen till att Stig Edling valde att publicera avslöjandet om kungens prostituerade var att eliminera risken för eventuell utpressning. En annan anledning var att Edling visste att han backades upp av källorna på UD.

– Om hovet hade stämt oss hade folk på UD lovat att träda fram och bekräfta historien. Löftet kom inte från UD officiellt.  Men vi kände oss aldrig oroliga, säger han till Scoop.

Någon stämning blev dock aldrig aktuell. I stället lade kungahuset locket på och yttrade inte ett ord om skandalen.

Vilket gäller än i dag - hovet har nämligen aldrig kommenterat kungens kontakt med prostituerade under de 34 år som gått sedan avslöjandet.

Kungen har även setts på flera olika strippklubbar. Bland annat på klubben "Gold Club" i USA:

/
/
/
/
/
UD
/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.