Kungens prostitutionsskandal: "Unga damer som var pålitliga"

- 16/09/2011, 07:57 -
1 av 2

Yngve Rådstedt/Scanpix

Nyheter24 sammanfattar avslöjandet om kung Carl Gustafs prostitutionskontakter.
2 av 2

Nyheter24 sammanfattar avslöjandet om kung Carl Gustafs prostitutionskontakter.

På torsdagen avslöjade tidningen Scoop att det var svenska UD som låg bakom uppgifterna om kungens kontakt med amerikanska prostituerade år 1976. Nyheter24 har sammanfattat prostitutionsskandalen.

Det var två månader innan bröllopet med blivande drottning Silvia som kung Carl Gustaf gav sig ut på en månadslång PR-resa i USASverige skulle sättas på kartan och kungen hade i vanlig ordning ett ordentligt släptåg med människor efter sig. Bland annat flera personer som anställts via utrikesförvaltningen i USA.

Dessa personer fungerade som en personlig butler - på uppdrag att försöka skaffa kungen unga damer som var tillräckligt pålitliga att ta upp på rummet så sent på natten, skrev Stig Edling, journalisten bakom avslöjandet, år 1977, enligt Scoop - Föreningen grävande journalisters magasin.

Men att kungen ständigt omringades av press och säpo-vakter gjorde inte saken enklare för den personliga eskortscouten. Därför fick den statligt anställda "butlern" oftast utföra sina uppdrag sent in mot småtimmarna.

– Kungen hade otroligt sena vanor. Han höll ofta på till tre och fyra på nätterna, sa en av de svenska reportrar som följde kungen under hans vistelse i USA, enligt tidningen Scoop.

För att undvika alla sensationssugna journalister som flockades vid hotellets ingång smugglade kungens personliga hallick in de kvinnliga nattgästerna via garage, kök, reservutgångar samt över tak, skriver Scoop.

Ibland hände det även att betjänten fick ringa upp kungens potentiella nattsällskap. "Kung Carl Gustaf önskar träffa dig. Kan du komma till hans hotell?", brukade butlern säga innan flickorna hämtades och skjutsades till konungens hotellrum.

Det har förvisso aldrig bevisats att kungen betalade för flickornas sällskap. Men att hovet totalt lagt locket på och vägrat att kommentera uppgifterna i de 34 år som gått sedan avslöjandet, har inte direkt stärkt kungens påstådda oskyldighet.