Måndag 20 Sep
Stockholm

Veckans inne- och utelista

Morgan Alling - Inne.
1 av 5
Morgan Alling - Inne. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Inne!
2 av 5
Inne!. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Kungen - ute.
3 av 5
Kungen - ute. Foto: Yngve Rådstedt/Scanpix
Helle är inne.
4 av 5
Helle är inne. Foto: KRABBE LARS/Scanpix
5 av 5

VECKA 37: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 37:

INNE

1. Alliansen

I morgon är det fem år sedan alliansen vann valet för första gången och det som var så svårt att forma - ett enat borgerligt lag - har hållt ihop sedan dess med bara smärre inre slitningar. Dessutom har stödet legat stabilt sammanlagt även om maktfördelningen partierna emellan förändrats radikalt. Alliansen är ett framgångsrecept ingen trodde skulle hålla så länge men som visat att kritikerna var fel ute gång på gång.

2. Helle Thorning-Schmidt

Att Helle Thorning-Schmidt blir ny dansk statsminister är en stor framgång för henne och de danska Socialdemokraterna trots att de gjorde ett svagt val. Maktövertagandet gör att rasisterna i Dansk Folkeparti tappar inflytande och för det ska Thorning-Schmidt ha extra beröm. Valsegern innebär dessutom att Sverige, som var sist i Norden med kvinnlig rösträtt, nu också är sist i Norden att ha en kvinna som ledare.  

3. Kerstin Lundell

När fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fick iväg ett brev från Etiopien förklarade de att man skulle läsa Kerstin Lundells bok för att få klart för sig vad Schibbye och Persson försökte uppnå. Och Lundells bok Affärer i blod och olja, som tar upp Carl Bildts gamla deltidssyssla Lundin Oils folkmordspengar, har därför aktualiserats och Kerstin Lundell känns mer aktuell än någonsin.

4. Morgan Alling

I lite märkliga nya programmet Hübinette, som är svårt att hitta tonläget i, tog Morgan Alling fullständigt över med sin rasande monolog om det helt orimliga i den svenska statens hantering av utredningen om de vanvårdade, våldtagna, misshandlade och svårt utsatta fosterbarn som går runt i år efter år och väntar på upprättelse. Han var opassande, dålig på att lyssna och jävligt irriterad. Han lät inte frågor ställas. Vi gillar Allings affekterade kamp och raseri mot de som försöker få honom och de andra gamla fosterhemsbarnen att lugna sig och hålla truten.

5. Izabella Scorupco

Superscorupco är tillbaka i rampljuset och Nyheter24 tycker att Sveriges mest hollywoodflärdiga stjärna har varit saknad. Izabella Scorupco är något så ovanligt som en svensk kändis som känts som a-kändis från dag ett. Det kan vi, numera vana vid Maria Montazami, Big Brother-Roza och Katrin Zytomierska, tycka är rätt skönt.

 

UTE

1. Kungen

Ingen är väl förvånad vad som än händer längre kring denne man och ingen tycks riktigt känna att kungen alls går att ställa till svars. Men när ansedda tidningen Scoop nu avslöjar att kungen faktiskt kan ha använt sig av UD-personal för att fixa prostituerade borde väl måttat vara rågat åtminstone för så många att han avkrävs en förklaring. Inte så fräscht, kungen, inte så fräscht.

2. Janne Josefsson

Uppdrag Granskning är, när det är som bäst, det bästa granskande organet vi har i Sverige. Och de avslöjanden som gjorts har många gånger varit oerhört viktiga och tunga. När Janne Josefsson åker ut till Backa och pratar rasmotsättningar, SD och "invandrarproblem" med tonåringar och en rädd pensionär, utan att fördjupa sig mer än så, är det dock direkt dåligt. Att man sedan lyckas missa en av de avgörande orsakerna till Backas problem gör saken ännu värre. Skärpning, Janne.

3. Carl Bildt

Teflon-Carl gör det igen. Den här gången var det tidningen ETC som avslöjade att de fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson befann sig i Etiopen för att granska kritiserade Lundin Oil där Bildt tidigare varit aktieägare. När utrikesministern fick höra om gripandet sa han:

Det här är ju ett område vi har avrått från att resa till, för det är ett farligt område.

Som om de borde vetat bättre. Nyheter24:s Eric Rosén beskrev det så här.

- Bildts intressekonflikt en sann katastrof.

Kommentera
Kopiera länk
Dela