Ahmed Agiza - frisläppt 2 augusti, 2011.
Ahmed Agiza - frisläppt 2 augusti, 2011.

Politiska skandaler vi minns - Egyptenavvisningarna

Nyheter24:s skandalföljetong fortsätter. Följ med oss bland politikens mörkaste och skummaste hörn.


SKANDALER VI MINNS

Varje vecka tar Nyheter24 upp en politisk skandal i ljuset. Allt från det knasiga och klantiga via det korrupta, äckliga och fula till det som har förändrat världen.

Politiska skandaler? Att välja ut en politisk skandal är som att gå in i Norrlands skogar och bestämma sig för vilket träd man ska klättra upp i. Skogen av mörkläggningar, lögner, mord, prostitution, droger och pengar är för stor för att kartlägga. Vi på Nyheter24 har dock bestämt oss. Denna gång minns vi Egyptenavvisningarna.

TV4:s Kalla Fakta avslöjade 2004 det som kom att kallas Egyptenavvisningarna. Det hela verkade närmast taget ur en Hollywoodfilm med hemliga agenter och CIA inblandade.

Den dåvarande svenska regeringen lät 2001 avvisa de två egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed Alzery misstänkta för terrorism. Avvisningarna kom efter påtryckningar från USA, som hotade Sverige med handelsblockad om Ahmed Agiza och Mohammed Alzery inte utvisades.

I december 2001 sattes de båda männen på ett plan på Bromma flygplats, fastbundna med huvor, för utvisning till Egypten. På planet, som senare visade sig tillhöra CIA, fanns maskerade amerikanska agenter. Enligt inslaget från Kalla fakta leddes hela operationen av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

CIA ska ha meddelat att deras plan stod till förfogande för avvisningen, vilket Säpo meddelade den dåvarande utrikesministern Anna Lindh som gav grönt ljus.

Skribenten Eva Franchell skriver i sin bok ”Väninnan” att både statsminister Göran Persson och justitieminister Thomas Bodström informerades om omständigheterna men att kritiken orättvist riktades mot Anna Lindh som fick bära ansvaret och hundhuvudet.

2005 fällde FN:s kommitté mot tortyr den svenska statens beslut om avvisningarna som stred mot artikel 3 i konventionen. Kommittén ansåg att det var fel att utvisa de båda männen till Egypten på grund av den uppenbara risken för tortyr och att de garantier Sverige fått av Egypten inte kunde försäkra de båda männens välbefinnande.

Mohammed Alzery slapp åtal och frisläpptes 2003, Ahmed Agiza dömdes till 15 års fängelse. Avvisningsbeslutet upphävdes dock 2007 och 2008 utbetalade den svenska staten 3 miljoner kronor vardera till männen i skadestånd. Männen ansökte om uppehållstillstånd i Sverige 2009 men nekades, trots att de erhållit skadestånd för avvisningarna.

/
Relaterat
Politiska skandaler vi minns - Ebbe Carlsson-affären
Detta är andra delen i Nyheter24:s skandalföljetong. Följ med oss bland politikens mörkaste och skummaste hörn.
Politiska skandaler vi minns - Anna Sjödin på Crazy Horse
Detta är andra delen i Nyheter24:s skandalföljetong. Följ med oss bland politikens mörkaste och skummaste hörn.
Politiska skandaler vi minns - Geijer-affären
Detta är första delen av Nyheter24:s skandalföljetong. Följ med oss bland politikens mörkaste och skummaste hörn.
Anna Sjödin: "Crazy Horse-drevet gjorde mig erfaren"
Tidigare förbundsordföranden för SSU är aktuell med en ny bok - men bryr sig inte längre om det som varit.
Anna Sjödin vs Dick Erixon om smutsig politik
Blir valrörelsen i år den smutsigaste någonsin? Bloggaren Dick Erixon möter före detta SSU-ordföranden Anna Sjödin i en sms-duell om smutskastning i politiken.
Senaste nytt

Polisen i Kristianstad rapporterar om misshandel

Ljusmanifestation mot gängvåldet i Uppsala

1 timme sedan
Hundratals personer samlades för en ljusmanifestation i Fullerö utanför Uppsala på söndagskvällen, med anledning av sprängdådet som dödade en kvinna tidigare i veckan. Det är väldigt läskigt, man tänker på om det kommer hända en själv härnäst, säger Tina.

Biden: Ukraina kan räkna med vårt stöd

1 timme sedan
Dagen efter budgetuppgörelsen i USA lovar president Joe Biden att Ukraina kan räkna med fortsatt amerikanskt stöd. Jag försäkrar våra allierade, det amerikanska folket och Ukrainas folk att de kan räkna med vårt stöd. Vi kommer inte att avbryta stödet.

Läsk och godis ökar i krisen

1 timme sedan
En svagare ekonomi har fått hushållen att köpa mindre frukt och grönt. Men försäljningen av läsk och godis har samtidigt ökat.

Polisen i Västerås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Brand i förråd.", skriver polisen på sin hemsida.

Försvarets vapen i Tove-målet – nya vittnen

2 timmar sedan
Två unga kvinnor dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda. Men när fallet nu ska upp i hovrätten kan utfallet bli något helt annat. Jag skulle absolut inte räkna hem någonting, utan det här är en öppen process, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.