Söndag 18 Apr
Stockholm

Politiska skandaler vi minns - Egyptenavvisningarna

Ahmed Agiza - frisläppt 2 augusti, 2011.
Ahmed Agiza - frisläppt 2 augusti, 2011. Foto:

Nyheter24:s skandalföljetong fortsätter. Följ med oss bland politikens mörkaste och skummaste hörn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
SKANDALER VI MINNS

Varje vecka tar Nyheter24 upp en politisk skandal i ljuset. Allt från det knasiga och klantiga via det korrupta, äckliga och fula till det som har förändrat världen.

Politiska skandaler?? Att välja ut en politisk skandal är som att gå in i Norrlands skogar och bestämma sig för vilket träd man ska klättra upp i. Skogen av mörkläggningar, lögner, mord, prostitution, droger och pengar är för stor för att kartlägga. Vi på Nyheter24 har dock bestämt oss. Denna gång minns vi Egyptenavvisningarna.

TV4:s Kalla Fakta avslöjade 2004 det som kom att kallas Egyptenavvisningarna. Det hela verkade närmast taget ur en Hollywoodfilm med hemliga agenter och CIA inblandade.

Den dåvarande svenska regeringen lät 2001 avvisa de två egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed Alzery misstänkta för terrorism. Avvisningarna kom efter påtryckningar från USA, som hotade Sverige med handelsblockad om Ahmed Agiza och Mohammed Alzery inte utvisades.

I december 2001 sattes de båda männen på ett plan på Bromma flygplats, fastbundna med huvor, för utvisning till Egypten. På planet, som senare visade sig tillhöra CIA, fanns maskerade amerikanska agenter. Enligt inslaget från Kalla fakta leddes hela operationen av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

CIA ska ha meddelat att deras plan stod till förfogande för avvisningen, vilket Säpo meddelade den dåvarande utrikesministern Anna Lindh som gav grönt ljus.

Skribenten Eva Franchell skriver i sin bok ”Väninnan” att både statsminister Göran Persson och justitieminister Thomas Bodström informerades om omständigheterna men att kritiken orättvist riktades mot Anna Lindh som fick bära ansvaret och hundhuvudet.

2005 fällde FN:s kommitté mot tortyr den svenska statens beslut om avvisningarna som stred mot artikel 3 i konventionen. Kommittén ansåg att det var fel att utvisa de båda männen till Egypten på grund av den uppenbara risken för tortyr och att de garantier Sverige fått av Egypten inte kunde försäkra de båda männens välbefinnande.

Mohammed Alzery slapp åtal och frisläpptes 2003, Ahmed Agiza dömdes till 15 års fängelse. Avvisningsbeslutet upphävdes dock 2007 och 2008 utbetalade den svenska staten 3 miljoner kronor vardera till männen i skadestånd. Männen ansökte om uppehållstillstånd i Sverige 2009 men nekades, trots att de erhållit skadestånd för avvisningarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela