Ahmed Agiza - frisläppt 2 augusti, 2011.
Ahmed Agiza - frisläppt 2 augusti, 2011.

Politiska skandaler vi minns - Egyptenavvisningarna

Nyheter24:s skandalföljetong fortsätter. Följ med oss bland politikens mörkaste och skummaste hörn.


SKANDALER VI MINNS

Varje vecka tar Nyheter24 upp en politisk skandal i ljuset. Allt från det knasiga och klantiga via det korrupta, äckliga och fula till det som har förändrat världen.

Politiska skandaler? Att välja ut en politisk skandal är som att gå in i Norrlands skogar och bestämma sig för vilket träd man ska klättra upp i. Skogen av mörkläggningar, lögner, mord, prostitution, droger och pengar är för stor för att kartlägga. Vi på Nyheter24 har dock bestämt oss. Denna gång minns vi Egyptenavvisningarna.

TV4:s Kalla Fakta avslöjade 2004 det som kom att kallas Egyptenavvisningarna. Det hela verkade närmast taget ur en Hollywoodfilm med hemliga agenter och CIA inblandade.

Den dåvarande svenska regeringen lät 2001 avvisa de två egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed Alzery misstänkta för terrorism. Avvisningarna kom efter påtryckningar från USA, som hotade Sverige med handelsblockad om Ahmed Agiza och Mohammed Alzery inte utvisades.

I december 2001 sattes de båda männen på ett plan på Bromma flygplats, fastbundna med huvor, för utvisning till Egypten. På planet, som senare visade sig tillhöra CIA, fanns maskerade amerikanska agenter. Enligt inslaget från Kalla fakta leddes hela operationen av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

CIA ska ha meddelat att deras plan stod till förfogande för avvisningen, vilket Säpo meddelade den dåvarande utrikesministern Anna Lindh som gav grönt ljus.

Skribenten Eva Franchell skriver i sin bok ”Väninnan” att både statsminister Göran Persson och justitieminister Thomas Bodström informerades om omständigheterna men att kritiken orättvist riktades mot Anna Lindh som fick bära ansvaret och hundhuvudet.

2005 fällde FN:s kommitté mot tortyr den svenska statens beslut om avvisningarna som stred mot artikel 3 i konventionen. Kommittén ansåg att det var fel att utvisa de båda männen till Egypten på grund av den uppenbara risken för tortyr och att de garantier Sverige fått av Egypten inte kunde försäkra de båda männens välbefinnande.

Mohammed Alzery slapp åtal och frisläpptes 2003, Ahmed Agiza dömdes till 15 års fängelse. Avvisningsbeslutet upphävdes dock 2007 och 2008 utbetalade den svenska staten 3 miljoner kronor vardera till männen i skadestånd. Männen ansökte om uppehållstillstånd i Sverige 2009 men nekades, trots att de erhållit skadestånd för avvisningarna.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.