Socialdemokraterna firade långt in på den danska valnatten.
1 av 3
Socialdemokraterna firade långt in på den danska valnatten. - Foto: LARS KRABBE / AP
Helle Thorning-Schmidt i debatt med Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard tidigare under valrörelsen.
2 av 3
Helle Thorning-Schmidt i debatt med Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard tidigare under valrörelsen. - Foto: Casper Dallhof / AP
Veronica Palm tycker att det är lite pinsamt att Sverige aldrig haft en kvinnlig statsminister men tycker att det mest är en symboliskt viktig fråga.
3 av 3
Veronica Palm tycker att det är lite pinsamt att Sverige aldrig haft en kvinnlig statsminister men tycker att det mest är en symboliskt viktig fråga. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Sverige sist i Norden - "det är lite pinsamt"

Danmark har för första gången fått en kvinnlig statsminister. I Sverige har regeringen alltid letts av en man.


Kvinnliga ledare i Norden

Förutom nyvalde Helle Thorning-Schmidt har följande kvinnor haft ledande maktpositioner i de nordiska länderna.

Vigdís Finnbogadóttir, president på Island 1980-1996

Gro Harlem Grundtland, statsminister i Norge 1981, 1986-1989 och 1990-1996

Marita Petersen, lagman på Färaöarna 1993-1994

Tarja Halonen, president i Finland 2000-2012 (får ej ställa upp i omval enligt grundlagen)

STOCKHOLM. Socialdemokraternas Helle Thorning-Schmidt blir ny statsminister i Danmark. Därmed är det nu bara Sverige bland de nordiska länderna som aldrig haft en kvinna på den högsta politiska maktpositionen.

– Det är lite pinsamt att vi aldrig lyckats få fram en kvinna, även inom mitt eget parti som haft partiordföranden som statsminister länge, säger riksdagsledamoten Veronica Palm (S) till Nyheter24.

– Det är ju paradoxalt - Sverige detta jämställda land – men kvinnor kan ändå inte riktigt nå ända fram här utan det tar lite längre tid, säger statsvetaren Jenny Madestam.

"Maktkollektivet präglat av män"

Vad kan det då bero på att en svensk kvinna aldrig gått hela vägen i det politiska livet trots att Sverige vanligen anses ligga i framkant i frågor om jämställdhet?

- Jag tror det beror på att Sverige är extremt kollektivistiskt och har präglats av de värderingarna, och det gör att individer - som till exempel enskilda kvinnor - får väldigt svårt att ta sig fram eftersom maktkollektivet präglas väldigt mycket av män, säger Jenny Madestam men får inte medhåll av Veronica Palm.

– Så har det ju sett ut i alla nordiska länder, säger hon.

"En kvinna ingen garanti för en bättre värld"

Palm, som sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott, tonar dock ned betydelsen av en kvinnlig ledare som ett tecken på jämställdhet.

– Det är klart att det är en viktig symbol men det är inte det viktigaste i jämställdhetsfrågan, säger hon och fortsätter.

– En kvinna vid makten är inte en garanti för en bättre värld, det är Margareth Thatcher ett bevis på.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!